Başbakan Davutoğlu Hacıbektaş'ta konuştu

davutoğlu

Başbakan Davutoğlu, Nevşehir'de düzenlenen 4. Hacıbektaş Aşure Günü Etkinliği'nde konuştu. Davutoğlu, burada yaptığı konuşmasında göreve başlamasının ardından Ebu Eyyüb El-Ensari'yi ziyaret ederek destur aldığını, sonra Hacı Bektaş-ı Veli'nin manevi kardeşi olarak nitelendirdiği Ahi Evran'a gittiğini anlattı.

DAVUTOĞLU'NDAN ALEVİLİK DERSİ

Ahi Evran'ın prensiplerinde, düsturunda Hacı Bektaş-ı Veli'yi gördüğünü anlatan Davutoğlu, "Eline, diline, beline sahip çık" prensibinin Anadolu'yu İslam ile Türklükle harmanlayan bütün gönül erlerinin, sultanlarının temel prensibi olduğuna vurgu yaptı.

ALEVİ BEKTAŞİ GELENEĞİNDE OLANLAR BİLİR

Davutoğlu, "Buralara hep edeple gittim. Alevi Bektaşı geleneği içinde olanlar ve eline, diline, beline sahip çık ilkesini Osmanlı makalat diliyle, harflerle yazdığınızda elif, dal, ve'nin yan yana geldiğini ve 'edep' demek olduğunu bilirler. Biz her yere edeple gireriz, kibirle değil, tevazu ile geliriz. Huzura geliriz, izin almaya, ikrar almaya, nasip almaya geliriz. Bize bunu Hacı Bektaş-ı Veli'nin geleneği öğretti" dedi.

Başbakan Davutoğlu Hacıbektaş'ta konuştu

Davutoğlu'nun konuşmalarının satır başları;

SİYASİ KONUŞMA YAPMAYA GELMEDİM

"Hacı Bektaş-ı Veli'yi ziyaret edip, destur aldım. Nasıl Muharrem aşı bölünemezse, bu kardeşlik de bu topraklarda hiçbir zaman bölünemeyecektir. Ben buraya bir siyasi konuşma için gelmedim. Destur almaya geldim, manen Hacı Bektaş-ı Veli'den. İkrar vermeye geldim..

Davutoğlu: Bu kardeşlik hiçbir zaman bölünmeyecek İZLE

BİZ İKRAR VERMEYE NASİP ALMAYA GELİRİZ

Hacı Bektaş-ı Veli'ye geldim ikrar vermeye sonra Hz. Mevla'na Türbesi'ne gittim. Kim ki Mevlana'yı Hacı Bektaş-ı Veli'den ayırmaya çalışır ihanet etmiş olur. Birbirlerini hürmetle ananların devamları olanlar Sunni ve Alevi olmakla birbirinden ayrılabilirler mi? Eyüp Sultan'a, Ahi Evran'a gittim desturlar her yerde aynıdır.  Biz ikrar vermeye nasip almaya geliriz. Bize bunu Hacı Bektaş-ı Veli'nin geleneği öğretmiştir.  Hacı Bektaş-ı Veli gönül derken aslında bütün bir insanlık birikimini ifade eder.

KİM Kİ KERBELA'YI UNUTUR KENDİSİNİ UNUTUR

Emir Sultan'ın selamını getirdim Hacı Bektaş-ı Veli'ye. Şimdi sormak gerek hepsi aynı kaynaktan beslenenleri takip edenler nasıl bölünebilir. Muharrem aşı bölünmez bu kardeşlik bu topraklarda bölünemez. Bu gün Hacı Bektaş'ta her şey bana gül gibi görünüyor. Alevi Bektaşi geleneğinin temel ilkelerine baktığımız zaman bu ilkeler açısından hepimiz bu geleneğin devamıyız. Peygamberimiz (SAV) rehberdir, Hz. Ali rehberdir, Hz. Hasan ve Hüseyin rehberdir. Kim ki Kerbela'yı unutur kendisini unutur.

Başbakan Davutoğlu Hacıbektaş'ta konuştu

BİZ HEPİMİZ HZ. HÜSEYİN'İN YOLCULARIYIZ

Kim ki Kerbela'da, zalim ile mazlum arasındaki mücadeleyi kendi hayatının ilkesi addetmez insanlık vicdanından kopar. Biz hepimiz Hazreti Hüseyin'in yolcularıyız. Siyasetimiz, ahlakımız, irfanımız, edebimiz vakarımız Hazreti Hüseyin'in vakadır ve biz Hüseyin bir yolun yolcularıyız. Zalim gördüğümüzde ona sessiz kalmayız.  Bizim yolumuz Hz. Ali Hz. Hüseyin'in yoludur.

İKRAR BOZMUŞ OLURLAR

Hazreti Ali ve Hazreti Hüseyin'i anmadan, Alevi ve Bektaşilik geleneğine sahip çıkanlar da çıktıklarını iddia edenler de ikrar bozmuş olurlar. Bizim yolumuz, Hazreti Ali'nin, Hazreti Hüseyin'in, Hazreti Hasan'ın ve bütün 12 imamın yoludur. Onu benimsediğimiz zaman göreceğiz ki farklarımız azalacak. Onu benimsediğimiz zaman göreceğiz ki aynı kaynaktan besleniyoruz.

BİZ AŞIK OLMAYA GELDİK, BU GELENEĞİN TÜMÜNE AŞIĞIZ

Zahit şeriat yolcusudur, Abit tarikat yolcusudur, Arif marifet yolcusudur, Aşık hakikat yolcusudur. Biz Aşık olmaya geldik ve bu geleneğin tümüne aşığız, hiçbirini ayırt etmeden. Ne 12 imamı diğer Ashaptan ayırırız, ne Horasan erenlerinin birini diğerlerinden ayırırız. Allah aşık olmayı herkese nasip etsin.

DERSİM KATLİAMINI YAPAN PARTİ DE ÖZÜR DİLESİN

Irkçılık Türk ırkçılığı ise de yanlış Kürt ırkçılığı ise de yanlış. Bu ülkenin Başbakanı (Erdoğan) Dersim için özür diledi hiç kimse buna cesaret edemedi. Dersim katliamını yapan ek parti döneminin temsilcisi olan parti de özür dilesin. Şimdi samimiyet ve açıklık dönemidir. Benim köyüm Taşkent'in eski adı Pirlerkondu'ydu. Ama tek tipçi zihniyet bundan rahatsız oldu ismini değiştirdi.

Başbakan Davutoğlu Hacıbektaş'ta konuştu

SÜNNİYİM AMA HER VATANDAŞIM YANIMDA EŞİTTİR

Evet sünni bir aileden geliyorum. Ama Başbakanlık yaparken ülkemin her vatandaşı benim yanımda eşittir. Bugünkü modern devlet anlayışı içinde biz sadece vatandaşlarımızı görürüz hiçbir ayrım yapmayız.

DİN DERSİ KİTAPLARINA ALEVİLİK BÖLÜMÜ EKLENDİ

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabına 103 sayfa Alevilik bölümü eklendi. Alevilik konusu eksikse tamamlayalım. Acıların bir daha yaşanmaması için artık ne yapılması gerektiğini konuşalım

TÜRBE GİRİŞİNDE PARA ALINMAYACAK

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesine girişler ücretsiz olacak,türbe kısmı ile müze kısmı ayrılacak. Bu dergahlara girişte para alınmaz. Konya'da da aynı talimatı verdim. Dua etmek için girenlerden para alıyoruz bu bize yakışır mı? Tabi sadece Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi için değil, Madımak Oteli'ni de kamulaştırdık, yaşayan müze yapabiliriz."