Başbakan Davutoğlu TOBB Genel Kurulu'nda
ensonhaber.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ETÜ'de düzenlenen TOBB Genel Kurulu'na katıldı. Başbakan Davutoğlu, genel kurula katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile tokalaşarak bir süre sohbet etti.

Başbakan Davutoğlu TOBB Genel Kurulu'nda

Daha sonra kürseye çıkan Davutoğlu, Kılıçdağlu'nun seçim vaatlerini eleştirerek, gerçekleşmeyecek vaatler üzerinden halkı kısa sürede aldatabileceğini, uzun dönemde ise aldatamayacağını söyledi.

Davutoğlu devamında, asgari ücretin fermanla belirlenemeyeceğini, CHP'nin vaatleriyle son derece yanlış tutumlar sergilediğini ifade etti.

"GERÇEKLEŞMEYECEK VAATLER"

"Gerçekleşmeyecek vaatler üzerinden halkı kısa dönemde aldatabilirsiniz ama uzun dönemde aldatamazsınız. Rasyonel ekonomik vaatleri tartışalım, irrasyonel vaatlerden kaçınalım. Verilen popülist vaatler ülkeyi zamanında krizlere getirdi.

Asgari ücret konusunu ele alalım. Son derece yanlış tutumlar sergileniyor. Asgari ücret fermanla belirlenmiyor. Buna bir komite karar veriyor. Asgari ücreti arttırıp işverenleri zor durumunda bırakırsanız iş yerleri kapanır, kayıt dışı istihdam artar."

Davutoğlu: Olmayacak vaatlerle halkı aldatabilirsin İZLE

Başbakan Davutoğlu TOBB Genel Kurulu'nda

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

İKTİSADEN BAĞIMSIZ OLMAYANLAR SİYASİ OLARAK DA BAĞIMSIZ OLAMAZLAR

"Bu lise aynı zamanda Düyun-u Umumiye binasıydı. İktisaden bağımsız olmayanlar siyasi olarak da bağımsız olamazlar. Bunun en çarpıcı örneği Şubat 1923'te Atatürk'ün İzmir İktisat Kongresi'ni toplamasıdır.

Biz 8 aylık seçim ekonomisi vaat etmeyeceğiz. Biz 8 yıllık vaatlerde bulunacağız. Bütçeye ek yükler getirmeyeceğiz. Ben bunu sürekli söyledim.

7 HAZİRAN'DAN SONRA REFORMLARA YOĞUNLAŞACAĞIZ

Size bir taahhüt olarak söylüyorum. İnşallah 7 Haziran'dan sonra reformlara yoğunlaşacağımız bir dönem olacak. İş dünyası ile istişareye önem vermeye devam edeceğiz.

VERİLEN POPÜLİST VAATLER...

Milli Hasılamızı 800 milyar doların üzerine çıkardık. O yüzden dikkat etmeliyiz. Verilen popülist vaatler ülkeyi zamanında krizlere getirdi. Her ne olursa olsun istikrarımızı koruyup ülkemizi 7 Haziran sonrasına hazırlayacağız.

2017'DE BÜTÇE FAZLASI VEREN ÜLKE OLACAĞIZ

Bizim hiçbir tuzağa düşmemizin en önemli göstergesi bütçe açığıdır. Yüzde 1.4'den, yüzde 0,4'e düşmüştür bütçe açığı. 2017'de Türkiye bütçe fazlası veren ülke olacaktır.

Merkez Bankası rezervleri 20 milyar dolarlardan 120 milyar doları aşan seviyelere ulaştı. İşte tüm bunlar Türkiye ekonomisinin makro çizgilerini belirliyor.

CARİ AÇIK GERİLEDİ

Cari açık 67 milyar dolardan 45 milyar dolarlara geriledi. Bütün bunlar Türk ekonomisinin risklere ve krizlere karşı olan dayanıklılığını gösteriyor.

Her ne olursa olsun Türk ekonomisinin yapısı Ağrı Dağı gibi sağlamdır. Türkiye'de üretim yapan herkes hükümetimizi arkasında görecek.

İŞ YERİ SAYISI 727 BİNDEN 1 MİLYON 600 BİNE ÇIKTI

İş yeri sayısı 727 binden 1 milyon 600 bine çıkmış durumda. İhracatımız 36 milyar dolardan 158 milyar dolara çıktı. Türk girişimcisi 193 ülkeye ihracat yapıyor.

11 Mayıs'ta inşallah Gümrük Birliği'ni güncellemek üzere mutabakat zaptı imzalanacak. Trans Atlantik Yatırım projesini Avrupa Birliği ile nasıl yürüteceğimizi planlayacağız.

157 SANAYİ BÖLGEMİZ OLDU

67 organize sanayisi varken biz 90 tane daha organize sanayi bölgesi inşa ettik. Toplamda 157 tane sanayi bölgemiz oldu. Sadece geçen yıl 1.4 milyon kişiye istihdam sağladık.

Son 12 yıl içinde büyük kazanımlar elde ettik. İnşallah 7 Haziran'dan sonra 2. atılımı gerçekleştireceğiz. Bize ''2002'de hasta adam pozisyonunda bu ekonomiyi nasıl bu hale getirdiniz'' diye sorduklarında biz hep ''İnsan cevheri'' diye bahsettik.

YAŞAM BEKLENTİSİ 72'DEN 77'YE YÜKSELDİ

Sosyal Politikalar bağlamında da devrim mahiyetinde adımlar attık. Bütçedeki en büyük paylar eğitim ve sağlığa ait.

Yaşam beklentisi 72'den 77'ye yükseldi. İşte büyük adımların ardında insanlara verilen değerlerin öncelikli olduğu bir tabloyla karşı karşıyayız.

EKONOMİK KALKINMANIN TEMELİNDE EĞİTİM YATIRIMLARI OLACAK

120 yeni üniversite kurduk. Okullaşma oranını yüzde 35.8'lerden yüzde 90'lara çıkardık. Ekonomik kalkınmamızın temelinde eğitim yatırımları olacak.

YHT HATLARINI YAYGINLAŞTIRIYORUZ

Özellikle ulaştırmada 18 bin km duble yol yapık. Edirne'den Habur'a kadar bütün hattı otoyollarla bağlayacak projeyi kapsama aldık. YHT hatlarını yaygınlaştırıyoruz. Bu hatları 3 bin 500 km daha da geliştireceğiz ve İstanbul'dan Hazar'a kadar YHT'nin hayata geçmesini sağlayacağız.

BİN 168 UÇAK İNDİ

İstanbul, havalimanında 25 Nisan'da tarihi bir an yaşandı. Bin 168 uçak indi. Kalkınan bir ekonominin en büyük göstergelerinden biridir. Onun için 150 milyon yolcu kapasiteli 3. havalimanını inşa ediyoruz. İstanbul'u dünya ekonomisinin merkezlerinden biri haline getirmeye çalışıyoruz.

ROKETSAN DÜNYA SAVUNMA SANAYİ İLE REKABET HALİNDE

2 santralle nükleer enerjiye giriyoruz. İnşallah 3. santralimizi de devreye sokacağız. Çanakkale Savaşı'nın 100. yılında hepimizin bir muhasebe yapması lazım. Beni derinden yaralayan husus ROKETSAN'ın kapatılması olmuştu. Aynı ROKETSAN şimdi dünya savunma sanayi ile rekabet halinde.

Seçim sonrasında atacağımız ilk adımlardan biri de milli uzay ajansını kurmak olacak. Turizm sektöründe 6., tarımda avrupa birincisiyiz. Seçim sonrası dönemde de Türkiye bu kararlı tutumuna devam edecek.

SANDIĞA GİDİN

Siyasi görüş ayrılıklarının haricinde ortak fikirlerde bir araya gelmemiz lazım. Hepimizin öncelikle sahip çıkması gereken tek şey demokrasiye sahip çıkmaktır. O yüzden tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum. Hangi partiye oy verirseniz verin ama sandığa gidip iradenizi gösterin.

YENİ ANAYASA

Demokrasimizi koruyacak olan temel doküman Yeni Anayasa'dır. Biz buradan ilan ediyoruz İnşallah 7 Haziran seçimleri sonrasında yeni ve insan odaklı bir Anayasa'yı kaleme alacağız. Tüm siyasi partileri ve aydınları bu sürece katılmaya davet ediyorum.

ÖN YARGI İLE BAKMAMAK LAZIM

Hiçbir siyasi sisteme ön yargı ile bakmamak lazım. Parlamenter sistem de, Başkanlık sistemi de demokrasileri yaşatır. O yüzden yeni dönemde Başkanlık sistemini tartışmaya hazır olmalıyız.

GERÇEKLEŞMEYECEK VAATLER

Muhalefet partilerine de çağrım şudur: 2023'de nasıl bir anayasa istiyorsanız belirtin. Kendi Yeni Türkiye dökümanınızı yazın. Oturup konuşalım. Herkesle her konuyu konuşmaya hazırız.

Gerçekleşmeyecek vaatler üzerinden halkı kısa dönemde aldatabilirsiniz ama uzun dönemde aldatamazsınız. Rasyonel ekonomik vaatleri tartışalım irrasyonel vaatlerden kaçınalım.

ASGARİ ÜCRETİ ARTTIRIRSANIZ İŞ YERLERİ KAPANIR

Asgari ücret konusunu ele alalım. Son derece yanlış tutumlar sergileniyor. Asgari ücret fermanla belirlenmiyor. Buna bir komite karar veriyor. Asgari ücreti arttırıp işverenleri zor durumunda bırakırsanız iş yerleri kapanır, kayıt dışı istihdam artar.

Bu çerçevede 90'lı yıllarda yaşadıklarımızı tekrardan hatırlamanızı isterim. O zaman da dünya ekonomisi büyürken Türkiye küçülüyordu. Neden? Çünkü o zaman da akıl dışı vaatlerde bulunuluyordu. Bugün bizim elde ettiğimiz başarının arkasında ise akla uygun vaatler ve istikrar yatıyor."