Başbakan Davutoğlu'ndan canlı yayında açıklamalar
Ajanslar

ahmet davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin olmadığı bir denklemde Suriye promlemi çözülür mü? Biz ABD'ye de Rusya'ya da söyledik. 'Fırat'ın Kuzeyi'ne PYD'de geçmeyecek' dedik ve PYD'yi iki kez vurduk" dedi.

Davutoğlu: PYD'yi iki kez vurduk

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATV- A Haber ortak yayınında yaklaşan seçim sürecine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu:

GERİ ALACAĞIM BİR ŞEY SÖYLEMEM

"Koalisyon sürecinde muhataplarımda gördüğüm etik kaygılar beni üzdü. Beni tanıyanlar bilir, utanacağım, geri alacağım hiç bir şeyi söylemem. Beni zor duruma düşürecek bir durum yok.

CHP BİRİNCİ VEYA ÜÇÜNCÜ OLMAYACAK

MHP'de bir düşme eğilimi var. Ama bunların tek yarışı HDP ile üçüncülük yarışı. Tek sorunları AK Parti'nin tek başına iktidar olup-olmaması.

Medya cımbızla laf seçip, yayınlıyor. Ben 'demokratik ortamda delil toplanmadan kimseyi tutuklayamazsınız' diyorum, medya 'canlı bomba eylem yapmadan tutuklama olamaz' dediğimi söylüyor. Biz terör konusunda panik ortamı yaratılmasın derken, dünya basınında yayınlanmayacak fotoğraflar burada yayınlanıyor.

BAHÇELİ'NİNKİ KOALİSYON TRAVMASI

Milleti sınava sokamayız, millet bizi sınava sokabilir. Bahçeli bu kadarcık bir oyunda bile yoksa, neden siyaset yapar. HDP zaten terörle oyuna girdi. Kılıçdaroğlu ise 13 yılı unuttu, sanki başarısızmışız gibi davrandı. Kimse suçu AK Parti'nin üstüne atamaz.

Seçim öncesi tabanımızda şu an büyük bir coşku, büyük bir heyecan var. Biz terör konusunda panik ortamı yaratılmasın derken, dünya basınında yayınlanmayacak fotoğraflar burada yayınlanıyor. Bahçeli'de sorumluluktan kaçınan bir tavır var. 99'daki 3'lü koalisyon travması mı, bilmiyorum.

SORUMLULUK ALMAKTAN KAÇIYOR

Bahçeli ile görüşmelerimiz esnasında onu iyi bilen biri adı bende kalsın, ''Ben iyi tanırım kendisini sorumluluk almaktan korkar, sorumluluk almaz. Belki başka bir şeyler düşünülebilir'' dedi. Bende sorumluluk almaktan korkan bir Bahçeli gördüm görüşmelerde.

TERÖRLE MÜCADELEYE DEVAM

Biz demokratik hukuk devleti kuralları içinde terörle mücadelemizi yürütüyoruz. Terörle mücadele için en etkin yöntemler kullanılacak dedim. Aynı zamanda halkın olumsuz etkilenmemesi gözetilecek dedim. Şuanda bile hangi noktada mücadele veriliyor, bunu biliyoruz. Halkı rahatsız eden hiçbir tutum sergilenmedi. Şırnak'da terörist cenazesini sürükleyen polisler açığa alındı. Dilek Doğan konusunda da biraz önce İçişleri Bakanımızdan bilgi aldım. İhbar üzerine operasyon yapıldığı ve evdeki kargaşada bu olay yaşanıyor. Bizzat takip edeceğim.

İPEK-KOZA'YA KAYYUM ATAMASI

(Koza İpek Holding ve şirketlerine kayyum atanması kararı) Bütün bunlar hukuki süreçler. Yani hükümet olarak biz buna müdahil, öyle veya müdahil olmak durumunda değiliz. Bir kere bu hukuka intikal etmiş olan ve hukuki bakımdan da tekemmül etmesi gereken bir dosyadan bahsediyoruz. Dolayısıyla onu hukuki sürecin doğası içinde değerlendirmek lazım. Paralel Yapı'nın devlet içindeki faaliyetleri ve yürütmeyle ilgili, yürütmeye sızarak veya yargıya sızarak devlete dönük yaptığı eylemler ve bu anlamda da bu şirketler üzerinden sağlanan finansman, ortak bir dosya içinde değerlendirilmesi gereken hususlar. Dediğim gibi bunlar hukuka intikal etmiş ve savcılık gerekli işlemleri yaparak gerekli kararları aldı. Bunun üzerinde ekstra bir yorum yapmaya gerek olmaksızın bu hukuki sürecin sonuçlarını herkesin kabullenmesi icap eder.

Sandıklar üzerinde ve seçmenler üzerinde baskı uygulayan bazı odakların bu sefer bu kadar rahat hareket edebilecekleri bir ortam yok. Köylerde, mezralarda, her yerde güvenlik birimlerimize net talimat verilmiştir. 'Gereken her türlü tedbiri alacaksınız'. Oyunu kullandıktan sonra kimse koridorlarda beklemeyecek, binaların içinde durmayacak. Bunlarla ilgili ciddi tedbirler alıyoruz. Ümit ederiz bu sefer bu tür mahalle baskısıyla diyeyim, söz konusu olan oy dağılımları imkansız olacak.

DİLEK DOĞAN OLAYINI BİZZAT TAKİP EDİYORUM

Dilek Doğan olayında biraz önce dahi İçişleri Bakanımızdan bilgi aldım. Bir ihbar ve yapılan istihbarat üzerine bir eve operasyon yapılıyor. Bunlar tamamıyla hukuki süreçler yani verilere, belgelere dayalı. O sırada evde olan bir arbede esnasında bu yaşanıyor. Kasıtlı bir tutum yok ama buna rağmen ben en ince detayına kadar bunun araştırılması talimatı verdim İçişleri Bakanımıza ve bizzat da takip edeceğim. İlgili polis memuru da idari ve adli soruşturmaya muhatap kılındı. Nihayet bunun tedbirleri alınır. Şunun bir kere daha altını çiziyorum; terörle mücadele ister şehirde olsun ister dağda kesinlikle yürütülecek, kararlı bir şekilde ve halk ile terörist kesinlikle ayrıştırılacak, bütün bu mücadele de hukuk devleti kuralları içinde yürüyecek. Herhangi bir yanlış yapılmasına da izin verilmeyecek.

Bu bir savaş ilanı. Gösterilmek söylenmek istenen şu 'Biz sizin gece gelir polisinizi öldürürüz'. Biz de onlara her alanda meşru silahlı kuvvetlerin olacağını gösterdik göstereceğiz. Bunlar Türkiye ve AK Parti'nin geçiş hükümeti döneminde bu kadar kararlı bir tepki göstereceğini düşünemediler. İkinci yanıldıkları olay da özerklik ilanıyla halkın sokaklara döküleceğini zannettiler ama halkımız gitmedi.

PKK NİYE SALDIRIYA BAŞLADI?

Bu bir savaş ilanı. Gösterilmek söylenmek istenen şu 'Biz sizin gece gelir polisinizi öldürürüz'. Biz de onlara her alanda meşru silahlı kuvvetlerin olacağını gösterdik göstereceğiz. Bunlar Türkiye ve AK Parti'nin geçiş hükümeti döneminde bu kadar kararlı bir tepki göstereceğini düşünemediler. İkinci yanıldıkları olay da özerklik ilanıyla halkın sokaklara döküleceğini zannettiler ama halkımız gitmedi.

PYD'Yİ İKİ KEZ VURDUK

PYD'nin Suriye rejimi ile yaptığı toplantıyı ifşa ettik. Türkiye'yi rahatsız etmek için kimlerin PKK'yı çıban başı yapmak istediğini biliyoruz. Türkiye'nin karşısında olanlar kaybedecek, yanında olanlar da kazanacak herkes hesabını ona göre yapsın. Daha Türkiye kendi kartlarını henüz açmadı. Açtığı zaman her şey daha farklı olacak. Herkes ayağını denk alsın. Türkiye'nin olmadığı bir denklemde Suriye promlemi çözülür mü? Biz ABD'ye de Rusya'ya da söyledik. 'Fırat'ın Kuzeyi'ne PYD'de geçmeyecek' dedik ve PYD'yi iki kez vurduk.

O TOPLANTIYI İFŞA ETTİK

Kandil'e hangi istihbarat birimlerinin hangi telkinlerle gittiğini, Paralel Yapı dahil kimlerin Kuzey Irak'ta bu PKK'yı böyle bir çatışma döneminin başlaması için ikna etmeye çalıştığını, bunların hepsi de bizde mahfuz, hepsini biliyoruz. PYD'nin Suriye rejimiyle Haseke'de 28 Mayıs'ta, tarihini vererek, yerini vererek söylüyorum, yaptığı toplantıyı onun için ifşa ettik. Türkiye'yi rahatsız etmek için kimlerin PKK'yı bir çıbanbaşı gibi kullanmak istediğini biliyoruz.

PARALEL YAPI İLE MÜCADELE

Siz yargıyı kontrol altına tümüyle alarak, bunun emniyetle ilgili bağlantılarını kontrol altına alarak birlikte siyaset yapmaya kalkarsanız, siyaset yapması gereken siyasi kadronun yerine siz bunu yapmaya kalkarsanız, sonunda da hesap vermek durumunda olmayacaksanız, bu 12 Eylül'de yapılan şey. Onu asker yapmıştı, bunu polis yapmış olur. Bürokrat talimatı meşru hükümetten alır. Dışarıdaki bir imam, imam demek bile benim... İmamlar adına özür dileyerek söylüyorum. Dışarıdaki bir paralel otoritenin talimatıyla bürokrat hareket etti mi o bürokrat ya bürokratlığı bırakacak ya da o otoriteye itaat etmeyecek"