Başbakan Davutoğlu'nun A takımı Kuzey Irak'a gidiyor

Başbakan Davutoğlu'nun A takımı Kuzey Irak'a gidiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'A takımı', kalabalık bir akademisyen grubuyla birlikte, çözüm süreci ve Türkiye'nin terörle mücadeleye bakışını anlatmak için Erbil'e gidiyor. Başbakanlık Başdanışmanları Hatem Ete, Taha Özhan ve Etyen Mahçupyan'ın birlikte katılacağı ziyarette Türkiye'den 24 Akademisyen ve 3 gazetecide yer alacak.

GÜÇLÜ ORTAKLIK

Yeni Şafak'ın haberine göre; Başbakanlık Baş Danışmanları Erbil'de Pazartesi günü düzenlenecek, "Türkiye, Kürtler ve Kürt Bölgesel Yönetimi: Kargaşa içindeki bir bölgede güçlendirilmiş ortaklık" başlıklı forumda birer konuşma yapacak.

Terör örgütü DAİŞ'in Kürt bölgesine yönelik saldırıları sonrasında bölgeye ilk askeri ve insani yardım lojistiği sağlayan Türkiye'nin bölgeye bakış açısının değerlendireceği toplantıda, Kürt yönetiminden Mesut Barzani'nin sağ kolu ve baş danışmanı Fuat Hüseyin ve Hükümet sözcüsü Safin Dizayi'nin de konuşmacı olarak yer alacağı kaydedildi.

BARIŞ SÜRECİ PANELİ

Başbakanlık Baş Danışmanı Etyen Mahçupyan'ın yöneteceği, "Türkiye'nin Kürt Barış Süreci: Geçmiş Bugün ve Gelecek Beklentileri" oturumunda Hatem Ete, çözüm sürecinde Türkiye'nin nereden nereye geldiğini anlatacak. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ise, çözüm sürecinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin rolü hakkında bilgi verecek. Aynı oturumda, 'Akil İnsanlar' heyetinde yer alan Yılmaz Ensaroğlu, İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Mesut Yeğen ve Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doçenti Vahap Coşkun da çözüm sürecini anlatacak.

TÜRKİYE-IKBY İLİŞKİLERİ

Irak Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Farhad Alaaldin Türkiye-IKBY-Bağdat üçgenindeki ilişkiler konusunu ele alırken, Dışişleri BakanlığıStratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Mesut Özcan, Türkiye, IKBY ve Irak arasındaki işbirliğini; Durham Üniversitesi Ortadoğu ve İslami Politik Ekonomi ve Finans Profesörü Mehmet Asutay ekonomi alanında Türkiye'nin IKBY ile ilişkilerini; IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı Baş Danışmanı Saad Sabdullah ise enerji alanında IKBY'nin Türkiye ile nasıl bir işbirliği yapabileceğini anlatacak.

KÜRTLER ÖNEMSİYOR

Toplantı, Kürt yetkililer tarafından oldukça önemseniyor. Zira Kürt, Türkmen ve azınlık grupları temsil eden temsilciler, değişen Ortadoğu koşularında Türkiye'nin bakış açısını merak ediyor. Erbil'de gündemin ön sıralarında yer alan bir diğer önemli konu ise çözüm süreci. Bölgedeki gazeteler ve köşe yazarları da konferansta çözüm sürecine dair kafalardaki sorulara cevap arayacak.

Başbakan Davutoğlu'nun A takımı Kuzey Irak'a gidiyor