Başıboş köpekler 200 canlı türünü tehdit ediyor
ensonhaber.com

Köpeklerin, kediler ve sıçanlardan sonra insan eliyle ortaya çıkmış 3. zararlı yırtıcı oldukları ortaya çıktı.

Araştırmalara göre, köpekler, bazıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 200 farklı türü tehdit ediyor. Konunun uzmanları, "Tehlike altındaki türler konuşulurken, vahşi köpeklerden yeterince bahsedilmiyor." uyarısında bulundu.

Çevreci gruplar, Şili'de yapılan bir araştırmanın sonuçlarını işaret ederek, "Vahşi doğada serbest dolaşan köpeklerin etkileri, bir an önce kontrol altına alınmalı." çağrısı yaptı.

Başıboş köpekler 200 canlı türünü tehdit ediyor

"BAŞIBOŞ KÖPEKLER ŞİLİ'DE GEYİKLERİ TEHDİT EDİYOR"

Köpek sahiplerinin bu konudan haberdar olmadığını ve köpeklerini vahşi doğada serbest bırakmakla ilgili bir sorun görmediklerini de kaydediyorlar.

Araştırmacılardan Eduardo Silva-Rodriguez, BBC'ye, "Köpekler tarafından verilen hasarlar, özellikle Şili'de 3 farklı geyik türünü ve 3 farklı canid (köpekgillerden memeli) türünü tehlikeye atmaktan kayıt altına alınmış." diyor.

Başıboş köpekler 200 canlı türünü tehdit ediyor

1 MİLYAR EVCİL KÖPEK VAR

Dünyada, 1 milyar evcil köpek yaşadığı düşünülüyor. Bunların bir kısmı vahşileşmiş, bir kısmı sokaklarda yaşıyor bir kısmı da tamamen evde insanlara bağımlı. Vahşi ve serbest dolaşan köpekler için kesin bir sayı verilemese de çevreciler, sayılarının her gün arttığının altını çiziyor.

Başıboş köpekler 200 canlı türünü tehdit ediyor

SAHİPSİZ KÖPEKLER, 200 TÜRÜ TEHDİT EDİYOR

İstilacı türler uzmanı Piero Genovesi, BBC'ye yaptığı açıklamada, meselenin ciddi olduğunu belirtip "İnsan nüfusu arttıkça köpek nüfusu da artıyor ve bu sorun gittikçe büyüyecek." dedi.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği risk altındaki türler listesine göre, vahşi ve serbest dolaşan köpeklerin tehdit ettiği 200 türden 30'u "ciddi biçimde" tehlike altında, 71'i tehlike altında, 87'si "kırılgan" durumda.

Köpeklerin tehdit ettiği türlerin yarısı memeli, 78'i kuş, 22'si sürüngen, 3'ü de amfibi.

Biyolojik Koruma'nın yayınladığı araştırmaya göre; bu durumdan en çok etkilenen bölgeler, Asya, Orta ve Güney Amerika, Karayipler ve Okyanusya'nın belli bölgeleri.

Uzmanlara göre sorunun en büyük kaynağı terk edilen veya serbestçe dolaşmasına izin verilen köpekler.

Başıboş köpekler 200 canlı türünü tehdit ediyor

BAŞIBOŞ KÖPEKLERİN DOĞAYA ETKİLERİ

Köpeklerin, vahşi doğayı 5 şekilde etkiledikleri söyleniyor:

Yırtıcı hayvanlara dönüşüp vahşi hayvanları öldürebiliyorlar.
Ekosistemi bozuyorlar.
Vahşi doğaya hastalık taşıyorlar.
Avlanmak için vahşi hayvanlarla yarışıyorlar.
Kendilerine yakın başka türlerle üreyerek türleri tehdit ediyorlar.

Polonya Jagiellonian Üniversitesi'nden Izabela Wierzbowska, vahşi doğaya yerleştirdikleri kameralardan, köpeklerin belli türleri yediğini ve diğer yırtıcıların avlarını çaldıklarını tespit ettiklerini anlatıyor.

Köpeklerin tehlikede olan türleri öldürdüğü bazı videolar, sosyal medyada da paylaşılıp izleniyor.

Başıboş köpekler 200 canlı türünü tehdit ediyor

AVRUPA'DA KURTLARIN SOYU KARIŞIYOR

Uzmanlara göre, Avrupa'da sorun biraz daha farklı.

Vahşi ve serbest dolaşan köpeklerin, kurtlarla ürediklerinden endişeleniyorlar.

Vahşi Doğayı Koruma Derneği (WWF) çalışanı Moritz Klose bunun kurtlar için bir tehdit olduğunu söylüyor ve "Eğer durum böyle devam ederse, kurtların genetik saflığı bozulacak." diyor.

Başıboş köpekler 200 canlı türünü tehdit ediyor

ÇÖZÜM "ÖLDÜRMEK" DEĞİL

Çözüm olarak, vahşi ve serbest dolaşan köpeklerin öldürülmesi hem oldukça çelişkili hem de birçok ülkede yasak.

Uluslararası İnsani Toplum Derneği (HSI) Dost Hayvanlar Başkan Yardımcısı Kelly O'Meara "Köpek nüfusunu azaltmak için köpekleri öldürmek, hem insani değil hem de çözüm değil. Bir bölgedeki köpek nüfusunu azaltınca bir vakum etkisi yaratmış oluyorsunuz ve hemen başka bir bölgeden köpek göçüyle o boşluk doluyor.

Daha insani yöntemlerle kontrollü olarak nüfusu düşürmeye çalışmalıyız. Aşılama yapıp köpekleri ve dolayısıyla vahşi doğayı hastalıklardan korumak veya kontrollü kısırlaştırma gibi yöntemler daha etkili." ifadelerini kullandı.