Bekir Coşkun kimdir

Bekir Coşkun kimdir

Bekir Coşkun, 1945 yılında Şanlıurfa'da, memurluk yapan Mehmet Zeki Coşkun’un çocuğu olarak dünyaya geldi. Anneannesi Ümmühan, Gümüşhaneli bir Osmanlı Ermenisi’dir. Çocukluğu Şanlıurfa Tülmen’de geçti. İlkokula Ceylanpınar‘ında başladı, Akziyaret’te, Sogmatar’da ondan sonra Bozova’da devam etti. İlk ve ortaokulu Şanlıurfa’da okudu. Ankara’da Yüksek Gazetecilik Okulu’ndan mezun olduktan sonra 1974’te foto muhabiri olarak işe başladı. Daha sonra polis muhabirliği, parlamento muhabirliği yaptı.

ZEKİ MÜREN’İN KANUNCUSU

Gençlik yıllarında, üniversite okurken Ankara gazinolarında kanun, ud, bağlama, keman çaldı. Zeki Müren‘e birkaç kez kanunu ile sahnede eşlik ettikten sonra kariyerine gazeteci olarak devam etme kararı aldı. 1978’de Günaydın gazetesinde “Dokuzuncu Köy” isimli köşesini yazmaya başladı. 1987’de ise Sabah gazetesine geçerek “Onuncu Köy” isimli köşesini yazmaya başladı.

HÜRRİYET DÖNEMİ

1993'te Hürriyet gazetesine geçti. 3 Mayıs 2007 tarihinde yayınlanan "Göbeğini Kaşıyan Adam" yazısından ötürü pek çok yazar tarafından demokrasi karşıtı olmakla eleştirildi. Yazar Bekir Coşkun, başlığı "O benim 'cumhurbaşkanım' olmayacak" olan köşe yazısında, Abdullah Gül'ün şeriat yanlısı biri olduğu ve bunun geçmişte sarf ettiği sözler ile sabit olduğu yönünde görüş bildirdi. Bu yazı üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "İstemeyen vatandaşlıktan çıkar!" cevabını alan Coşkun, 2 Ağustos 2007 tarihinde Başbakan Erdoğan'a "Gidecek yerim yok" yazısı ile cevap vermiş, ayrıca basına verdiği demeçler ile de “Nereye gideyim? Deve versin Arabistan'a gideyim” diyen hicivli açıklamalarda bulunarak gündeme geldi. 15 Ağustos 2007'de Emin Çölaşan'ın yazılarına son verilmesi üzerine Hürriyet'ten istifa ettiği iddia edilse de, 16 Ağustos 2007 tarihli yazısında istifa etmeyeceğini belirterek 2009’a kadar Hürriyet gazetesinde yazmaya devam etti.

ONUNCU KÖYE DÖNÜŞ

Coşkun, 25 Eylül 2009 tarihi itibarıyla Habertürk gazetesinde yazmaya başladı. Ancak referandumda AKP hükümetine karşı yazdığı yazılardan dolayı baskı gördüğünü iddia eden Coşkun'un işine 20 Eylül 2010 itibarıyla son verildi. Bunun üzerine Coşkun, 3 Kasım 2010 tarihinden itibaren Cumhuriyet gazetesinde “Onuncu Köy” köşesinde yazmaya baladı. 14 Mart 2013 tarihinde Cumhuriyet gazetesinden ayrılarak Sözcü gazetesinde yazmaya başladı. Son dönem yazılarında, 2015 seçimleri ile ilgili olarak oyunu CHP’ye vereceğini ancak başkanlık sisteminin getirilmemesi için HDP’nin barajı aşması gerektiğini belirterek gündem yaratmaya çalıştı.

BBC’YE DİZİ

Yayımlanmış 6 adet kitabı bulunmaktadır. 1990 yılında "Dövlet", 1998’de "Avukatımı İstiyorum…", 2000’de "Pako'ya Mektuplar" ve “Şifre: K.Ö.Ş.K”, 2005’te "Ben Pako" ve 2011’de “Başın Öne Eğilmesin” kitapları yayınlanmıştır. “Ben Pako” kitabında köpeği Pako’nun adıyla kaleme aldığı yazılar yayımlayan Coşkun, TRT'de yayımlanan "Pako’ya Mektuplar" adlı diziye konu oldu ve dizi BBC dahil olmak üzere altı AB ülkesi televizyonu tarafından satın alındı. Hayvansever kişiliğiyle de bilinen Coşkun; keman çalabilmektedir, bir doğa ve deniz tutkunudur. Fransız asıllı Türk vatandaşı Andree Coşkun ile evli olan Coşkun, yaz aylarında Ayvalık'ın Cunda Adası'nda yaşamaktadır.