Beren Saat kimdir

Beren Saat kimdir

Beren Saat, 26 Şubat 1984'te Ankara'da, Ayla ve Hüseyin Avni Saat çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Anne ve babası spor akademisi mezunu olan Saat'in Cem adlı bir ağabeyi vardır. Lise dönemine kadar Ankara'da büyüyen Saat, TED Ankara Koleji'nde okurken birçok müzikalde yer alarak sahne hayatına giriş yaptı. Bir röportajında çocukken elinde deodorant şişesiyle şarkı söyleyip ayna karşısında roller yaptığını, çok düşünüp çok okuduğunu belirten Saat, Başkent Üniversitesi'nde İşletme eğitimi almaya başladı.

TÜRKİYE'NİN YILDIZLARINDAN BİRİ OLDU

Bölümünden memnun olmadığı için arkadaşlarının desteğiyle 2004 yılında Türkiye'nin Yıldızları adlı yarışma programına katıldı. Yarışmada daha sonra "Fatmagül’ün Suçu Ne?" dizisinde birlikte oynama fırsatı bulacağı Engin Akyürek birinci oldu, Saat ise ikinci olarak yarışmayı tamamladı.

MAHSUN KIRMIZIGÜL İLE PARLADI

Daha sonra Sinan Çetin’in çektiği bir reklam filminde ve bir başka şeker markasının reklam filminde rol alan Saat, yine 2004'te, Nazif Tunç ve Ümit Efekan'ın birlikte yönettikleri "Aşkımızda Ölüm Var" isimli televizyon yapımında Ece Uslu'nun canlandırdığı Pervin karakterinin kardeşi olan Nermin'i oynadı. Bu esnada Tomris Giritlioğlu’nun dikkatini çeken Saat, 2005 yılında ilk başrolünü, Cemal Şan'ın yönettiği, yine Giritlioğlu'nun hazırladığı Aşka Sürgün dizisinde, aralarında Mahsun Kırmızıgül'ün de bulunduğu oyuncular ile paylaştı. Dizide Zilan Şahvar Azizoğlu karakterini oynayan Saat, hafızalarda bu rolle yer etti. İki sezon boyunca devam eden dizinin ardından 2006 yılına gelindiğinde yine bir Tomris Giritlioğlu projesinde yer alan Saat, "Hatırla Sevgili" isimli dizide Cansel Elçin ve Okan Yalabık'la başrolleri paylaştı. Saat'in Yasemin Ünsal karakterini canlandırdığı, 1950-70 yıllarında yaşanan siyasi olayların anlatıldığı dönem dizisi, yayımlandığı dönem içerisinde büyük başarı elde etti.

AŞK-I MEMNU'NUN BİHTER'İ

Hatırla Sevgili dizisi ile milyonların gönlünde taht kuran Saat, 2007 yılında Avrupa Yakası dizisinin 121. bölümünde konuk oyuncu olarak yer aldı ve bu ilk komedi denemesi oldu. 2008 yılında, ona bugünkü popülerliğini kazandıracak olan, Halid Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı eserinden uyarlanan, Hilal Saral'ın yönettiği Aşk-ı Memnu dizisinde Kıvanç Tatlıtuğ, Selçuk Yöntem, Hazal Kaya ve Nebahat Çehre ile birlikte rol aldı. Bu dizide canlandırdığı Bihter Yöreoğlu Ziyagil karakterinin Kıvanç Tatlıtuğ'un canlandırdığı eşinin yeğeni Behlül karakteri ile yasak aşk yaşaması büyük ilgi gördü. Dizi yoğun tepkiler alsa da Türk televizyon tarihinin en çok izlenen yapımı oldu.

VEDA PERFORMANSI UNUTULMADI

Beren Saat'in de rol aldığı Aşk-ı Memnu dizisinin "Veda" bölümü reyting rekorları kırdı, Türkiye'de her 4 kişiden 3'ü bu bölümü izledi. Beren Saat özellikle dizinin "Veda" bölümündeki performansıyla eleştirmenlerden tam not aldı ve Bihter karakterinin intihar ettiği sahne 73.7'lik izlenme oranına ulaşarak izlenme rekoru kırdı. Türk sinema oyuncusu Selda Alkor, Saat'in dizinin final bölümündeki performansıyla ilgili olarak "Beren Saat’i gerçekten kutluyorum, harika oynamış. Kendini vurmadan önceki ruh halini o kadar güzel vermiş ki, bizler gibi yıllarca piyasanın önemli oyuncularından olacağına inanıyorum" yorumunu yaptı. Dizi, yayınlandığı dönem içerisinde RTÜK'e en çok şikayet edilen dizilerden birisi oldu ve zaman zaman bazı bakanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

ORTA DOĞU'DA DA SEVİLİYOR

Beren Saat, Aşk-ı Memnu dizisinin yurt dışında yayınlanmasıyla Orta Doğu ve Avrupa'da büyük bir üne kavuştu. 24 Haziran 2010 tarihinde yayınlanan dizinin finalinde Bihter karakterinin ölmesi üzerine ertesi yıl sosyal medyada birçok kişi Bihter karakterinin ölüm yıl dönümünü için bir araya geldi ve birçok mesaj paylaştı.

MISIR'DA BELGESELİ YAPILDI

Mısır'da da büyük bir popülariteye ulaşan Saat'in hayatını, bir televizyon kanalı belgesel yapmak istedi. Belgesel için İstanbul'da Türkiye'nin Yıldızları yarışmasında jüri olan Hamdi Alkan ile ropörtaj yapıldı ve Beren Saat hakkında detaylı bilgiler alındı.

EN ÇOK KONUŞULAN DİZİ OYUNCUSU

Ayrıca Saat, 2010 yılının sonunda Medya Takip Merkezi tarafından yapılan ve yılın en popüler dizileriyle oyuncularını belirlemeyi amaçlayan bir araştırmada, yılın en çok konuşulan dizi oyuncusu oldu. Radikal gazetesi tarafından hazırlanan "2010'a Damgasını Vuranlar" listesinde ise Yılın Oyuncusu olarak yer aldı.

ALTIN KELEBEK KAZANDI

Beren Saat bir röportajında canlandırdığı Bihter karakteriyle ilgili "Senaristlerin diyaloglar dışında Bihter’in ruh haliyle ilgili yazdıkları bana çok şey öğretti" dedi. Romandan ziyade senaristlerin kendisine kazandırdığı ruh hali performansı, Beren Saat'e iki yıl arka arkaya Altın Kelebek kazandırdı. Dizinin sona ermesinin ardından dizinin senaryosu 2010 yılında İtalya'ya ve 2012 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne satıldı ve bu iki ülkede yeniden çekildi.

DİZİDEN SİNEMAYA GEÇİŞ

Beren Saat, 2009 yılında ilk sinema filmi deneyimini Tomris Giritlioğlu'nun yönettiği bir dönem filmi olan Güz Sancısı ile yaşadı. Saat bu yapımda Murat Yıldırım, Okan Yalabık ve Belçim Bilgin'le birlikte oynadı ve Rum hayat kadını Elena'yı canlandırdı.

FRAGMANDAKİ SEVİŞME SAHNELERİ KIZDIRDI!

Beren Saat yine 2009 yılında senaryosunu Mahsun Kırmızıgül'ün yazdığı, Serdar Akar'ın yönettiği Gecenin Kanatları filminde Murat Ünalmış, Erkan Petekkaya ve Yavuz Bingöl'le başrolü paylaştı ve filmde Gece rölünü üstlendi. Filmdeki partneri Murat Ünalmış ile rol aldıkları bir sevişme sahnesinde göğüslerinin görülmesi çok konuşuldu ve filmin fragmanında bu görüntülere yer verilmesini Beren Saat tepkiyle karşıladı. Bunun üzerine Saat, filmin gala gecesine katılmadı ve filmin yapımcısı sözleşme gereği Saat'e tazminat davası açtı. 2013 yılında filmin yapımcısı, sürmekte olan dava sonuçlanmadan davadan geri çekildi.

TÜRKİYE'Lİ BARBİE'NİN SESİ

Yine 2010 yılında Beren Saat, Oyuncak Hikayesi 3 filmindeki Barbie karakterinin Türkçe seslendirmesini gerçekleştirdi. Saat, 2010 yılının yaz aylarında bir cips markasının reklam yüzü oldu ve yer aldığı reklam filmi çok konuşuldu. Markanın ürettiği cipslerin satışlarında %45'lik bir artış sağlandı. Beren Saat, 2011 yılında da aynı markanın bir başka reklam filminde yer aldı. Ayrıca aynı yıllarda bir deodorant markasının da reklam yüzü oldu.

FATMAGÜL'ÜN SUÇU NE?

Beren Saat, Eylül 2010'da Vedat Türkali'nin 1986 yapımı film senaryosundan günümüze uyarlanan, yönetmenliğini Hilal Saral'ın üstlendiği, Fatmagül'ün Suçu Ne? dizisinin başrolü olan Fatmagül Ketenci Ilgaz karakterini canlandırdı. Saat dizide, Türkiye'nin Yıldızları yarışmasından arkadaşı Engin Akyürek'le başrolü paylaştı. Aynı yapımda Sumru Yavrucuk, Musa Uzunlar, Serdar Gökhan, Deniz Türkali gibi oyuncularla çalıştı. İlk bölümdeki dramatik tecavüz sahnesiyle çok konuşulan dizi, reyting rekorları kırdı. Dizi, ilk bölümünden sonra aldığı reytingle son yılların en iyi başlangıç yapan dizilerinden birisi oldu. Saat, tecavüz sahnesinden önce bazı rol arkadaşlarıyla beraber psikolojik destek aldı. Dizi, içerdiği cinsellik ögelerinden dolayı mecliste de gündem konusu oldu ve dizinin yayından kaldırılması için kampanyalar başlatıldı. Almanya Federal Konseyi’nden birkaç milletvekili ise dizinin kadın haklarına yaptığı vurgulardan dolayı desteklerini yazılı bir açıklamayla yayınladı. Dizinin yurt dışında da yayınlanmaya başlamasından sonra Saat, farklı ülkelerde yayınlanan dergilerin kapaklarında boy göstermeye başladı. Canlandırdığı Fatmagül karakteri, bir internet sitesi tarafından bilgisayar oyununa dönüştürüldü ve internette yayınlandı. Saat'in içerisinde kıyafet, ayakkabı, peruk gibi eşyalarının bulunduğu bir gardroptan giydirildiği oyun, yayınlandığı dönemde en çok oynanan oyunlar sırasında ilk sırada yer aldı. Dizideki rolüyle Beren Saat, Antalya Televizyon Ödülleri'nde En İyi Drama Kadın Oyuncu dalında ödüle aday gösterildi.

ŞEKER REKLAMINDAN TORONTO FİLM FESTİVALİ'NE

2012 yılının sonlarında, Kaplumbağalar da Uçar ve Sarhoş Atlar Zamanı filmleriyle de tanınan İranlı yönetmen Bahman Gobadi'nin yönettiği Gergedan Mevsimi filminde Monica Bellucci'nin kızı Buse karakterini canlandırdı. Yılmaz Erdoğan, Caner Cindoruk, Belçim Bilgin gibi Türk oyuncuların yanı sıra Behruz Vüsuki ve Arash gibi İranlı oyuncularla birlikte oynadı. Film Toronto Film Festivali'nde özel gösterimle yayınlandı. Aynı yıl Beren Saat, eylül ayında vizyona giren Pixar yapımı Cesur adlı animasyon filminde Merida karakterini Türkçe seslendirdi.

ÖZEL DÖVÜŞ DERSLERİ ALDI

Beren Saat, 2012 yılının sonlarında çekimlerine başlanan ABD’de 4 sezon süren Revenge dizisinin Türkiye uyarlamasında oynaması için gelen teklifi kabul etti. 6 ay aradan sonra ekranlara İntikam ile geri döndü. Rolü için özel olarak dövüş dersleri alan Saat, dizinin başrollerini Mert Fırat, Yiğit Özşener, Zafer Algöz, Arzu Gamze Kılınç ve Engin Hepileri ile paylaştı. Ocak 2013'te İntikam adıyla yayımlanmaya başlanan dizide Derin Çelik/Yağmur Özden karakterini canlandırdı.

UĞUR YÜCEL İLE BİRLİKTE ROL ALDI

2013 yazında Saat, Hint filmi Black'ten  uyarlanan Benim Dünyam filminin başrolünde yer aldı. Filmde Uğur Yücel ile başrolü paylaşan Saat, Ela Bayındır karakterine hayat verdi. Filmde Ayça Bingöl, Turgay Kantürk ve Hazar Ergüçlü gibi oyuncular da rol aldı. Beren Saat kör, sağır ve dilsiz olan bir karakteri canlandırdı.

UZUN METRAJLI FİLM KALİTESİNDE DUŞ REKLAMI

Filmdeki rolünden sonra ABD'de bir internet sitesi, Beren Saat'le ilgili haber yaparak Saat'ten "star" ifadesiyle bahsetti ve karakterini filmin orijinalindeki oyuncudan daha iyi canlandırdığını yazdı. Ayrıca 2013 yılında bir duş jeli markasının reklam yüzü oldu ve uzun metrajlı film kalitesinde iki günde çekilen bir reklam filminde rol aldı.

KENAN DOĞULU İLE EVLENDİ

Beren Saat, 2012 yılında şarkıcı Kenan Doğulu ile birlikte olmaya başlamasıyla sık sık gündeme geldi. 23 Şubat 2014'te İstanbul'da nişanlanan çift, 29 Temmuz 2014'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles şehrinde evlendi. Son dönemlerde Ankara’da işletme açan çift, işletmeleriyle yakından ilgilenmekte. Çocukları olmadığı bildirilen çift, tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olmaya çalışmaktadır.

ÜSTÜ KAPALI SİYASET

Beren Saat, yoğun olarak kullandığı sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları ile de sıkça tepki çekmektedir. Twitter'da @berensaat hesabından üstü kapalı siyasi paylaşımlarda bulunan Saat, 2015 Genel Seçimi öncesi ve sonrasında HDP’yi savunan paylaşımları ile gündeme geldi.