Beşir Atalay: Türkiye çok değişti

Beşir Atalay: Türkiye çok değişti

Atalay, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı. “Alevi kesimle ilgili çalışma var mı?” sorusu üzerine Atalay, Alevi vatandaşlarla ilgili çalışmalarının olduğunu söyledi. Atalay, "Türkiye'nin toplumsal meselesidir. Bunun mutlaka en geniş şekilde görüşmelerle çözülmesi gerekir. Biraz daha olgunlaşmaya ihtiyacı var. Ana konu cemevlerinin statüsüdür” dedi.

''SEÇİM BARAJI KONUŞULMALI''

Atalay, 1 Mayıs sorununun çözüldüğünü söyleyerek, "Şu anda tam bilmiyorum, benim İçişleri Bakanlığı yaptığım dönemde çözüldü” şeklinde konuştu. Seçimlerde yüzde 10 barajı ile ilgili olarak Atalay, “Onun ciddi şekilde konuşulması gerek. Biz samimiyetle üç alternatif koyduk. Ama başka alternatifler çıkabilir. Yüzde 10 barajını biz getirmedik. Başka partilerimizden başka öneriler çıkabilir. Seçim barajı ile ilgili siyasi partilerimiz, gruplarımız konu üzerinde çalışsınlar. Biz bu konuda hazırız” diye konuştu.

''ANA DİL ÇOK DEĞERLİDİR''

Kamusal alanda ana dilin kullanımı konusunda ise Atalay, bu konuda samimiyetle çalıştıklarını ifade ederek, “Hem ülkemizin birlik, bütünlüğünü koruma, hem bütün farklılıkları zenginlik olarak görme, bütün farklılıklara saygı duyma, bütün değerleri birlikte yaşatma. Hepimizin amacı bu. Herkesin hak ve hukukunu sağlama. Dünyada ne uygulama varsa araştırdık. Birden fazla dili olan ülkeler. Resmi dili bir olan eğitimde farklı dil öğretimi yapan ülkeler. Çoğunda önce özel okulda başlıyor. Özel okul orta öğretimdir. Genelde uygulamada biz daha önce resmi okullarda ana dilde öğretimini getirmiştik. Bir okulda öğrenciler ‘ben şu dili öğreneceğim' diyorsa, onlar için özel sınıf açılıyor. Bu şu anda bütün diller için geçerli. Ana dil çok değerlidir. Eğitim dili farklı bir şey. Kolayca konuşulabiliyor. Ama üniversite eğitimi, istihdam boyutunu, pek çok boyutu düşününce kolay çözüm bulamıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

''TÜRKİYE ÇOK DEĞİŞTİ''

Atalay şunları kaydetti: “Türkiye'de işkenceler, faili meçhuller vardı. Geldiğimiz yeri niye inkar ediyorsunuz. Ama Türkiye çok değişti. 11 yılda yasaklar, tabular gitti, her şeyi konuşuyoruz. Bu konuşmalarla biz iyi yerlere gideceğiz. Yeter ki, şiddetin olmadığı, siyaset ortamında her şeyin konuşulduğu zemini yakalayalım. Bakın o zaman çok farklı bir yere geleceğiz”