Bin haneli beldede, 1500 üniversiteli yetişti
DHA

Yaklaşık 300 yıl önce kurulan ve o dönemde yetiştirdiği alimlerle adından söz ettiren Şırnak merkeze bağlı Balveren beldesi, şimdi ise mezun olan üniversitelilerle adından söz ettiriyor.

1.500'E YAKIN ÜNİVERSİTE MEZUNU VAR

300 yıllık köyde kurulan medreselere sayesinde sayısız din adamı ve alim yetiştiren Balveren'de, 1946 yılında kurulan ilkokuldan sonra da eğitim alanında önemli başarılar elde edildi. Bin haneli Balveren beldesinde 1.500'e yakın üniversite mezunu bulunurken, şu anda da 200’e yakın öğrenci üniversitede eğitim görüyor.

Bin haneli beldede, 1500 üniversiteli yetişti

HER MAHALLE ADININ AYRI BİR ÖNEMİ VAR

Balverenliler, eğitime verdikleri önemi sosyal hayatlarına da yansıtıyor. Her mahalle adının ayrı bir önemi var. Doktorların yetiştiği mahalleye Aydınlar Mahallesi adı verilirken, ilk üniversite mezunlarının çıktığı mahalleye de Şafak Mahallesi adı verilmiş.

SADECE BU YIL, 37 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Bugüne kadar 30 dolayında doktor, 20’den fazla avukat, çok sayıda öğretmen, mühendis, mimar ve hemşirenin yetiştiği Balveren'de,  bu yılki üniversite sınavlarında 7 tıp, 1 hukuk, 1 eczacılık olmak üzere 37 öğrenci üniversiteye yerleşti.

Bin haneli beldede, 1500 üniversiteli yetişti

EĞİTİMİN İLK TEMELİ 1946'DA ATILDI

8 çocuğundan 5’i üniversite mezunu olan köy sakinlerinden Ahmet Bayram (58), okuma kültürünün dedelerinden kaldığını söyledi. Köyün kurulduğu dönemlerde medrese eğitimi alındığını belirten Bayram, “Balveren’in okuma hevesi, azmi dedelerden kalmadır. Geçmiş dönemlerde bu köyde Kuran-ı Kerim okumayan aile yoktu. Okuldan önce medrese vardı. Herkes bu medresede okuyordu. Sonra 1946 yılında ilkokul yapıldı burada. Uzun yıllar boyunca okul ve medrese eğitimi beraber devam etti. Burası çok zengin bir yer değil. Maddi durumu çok düşük olan evlerden doktorlar çıkıyor.” dedi.

Bin haneli beldede, 1500 üniversiteli yetişti

"BALVEREN DENDİĞİ ZAMAN İLİM İRFAN GELİR AKLA GELİR"

Çok büyük sıkıntılar içerisinde okuduğu söyleyen iktisat mezunu Bedirhan Sapmaz, (33) “Öğretmen eksikliğimiz vardı. 3-4 sınıf karma olarak eğitim görüyorduk. Ama buna rağmen Balveren dendiği zaman ilim irfan gelir akla. Özellikle din yönünden oturmuş bir sistem vardı eskiden. Bunun üniversiteye yansıtılması ile Balveren’de şu an 1.500’e yakın üniversite mezunu, kurum ve kuruluşlarda görev yapıyor." diye konuştu.

Bin haneli beldede, 1500 üniversiteli yetişti

10 KARDEŞTEN 7’Sİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

10 kardeşli olan avukat Ali Bayram’ın (45); 7 kardeşinin 2’si doktor, biri eczacı, 3'ü öğretmen ve biri de avukat... Ali Bayram, "Aslında bizim Balveren’in öğrencileri dezavantajlı, çok fakir ailelerin çocuklarıdır. Bu yoksul çocuklar bir şekilde toplumda yer edinmek, kariyer sahibi de olabilmek için başka da bir çıkış yolu bulamıyorlar. Bu aslında kendini kurtarabilmenin, kendini topluma adayabilmenin en kestirme, en kısa, en güzel yoludur." şeklinde konuştu.

Bin haneli beldede, 1500 üniversiteli yetişti

KIZ VE ERKEK AYRIMI YAPILMADI

Balverenli ailelerin çocuklarını okutabilmek için ekmeklerinden kıstığını anlatan arkeolog Bahar Artuç (28), Balveren'de kız erkek ayrımı yapılmadan çocukların okula gönderildiğini söyledi.

"YERDE BİR METRE KAR VARKEN, ÇIPLAK AYAKLA OKULA GİDERDİM"

1946 yılında kurulan okulun ilk mezunlarından 20 çocuk babası Tahir Şenses (72) ise “1954 yılında okula gittim. 5 sene okul okudum. Çok büyük sıkıntılarla okuduk. Yerde bir metre kar varken, çıplak ayakla okula giderdim. Hiçbir zaman sağlam kalemim, 20 yapraklı bir defterim olmadı. 20 çocuk babasıyım. 8’i vefat etmiş. 6 çocuğum okula gidiyor. 2’si üniversite mezunu, 2’si üniversite okuyor. Öğrencilere okumayı çok çok tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bin haneli beldede, 1500 üniversiteli yetişti

Bin haneli beldede, 1500 üniversiteli yetişti

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)