Binali Yıldırım: Amacımız yeşil ile maviyi buluşturmak
ensonhaber.com

AK Parti'nin İstanbul adayı Binali Yıldırım, NTV'de yayınlanan programda soruları yanıtladı.

"6 MİLYON METREKARE YEŞİL ALAN KAZANIYORUZ"

Yeşilağ projesini anlatan Yıldırım, "Yeşil koridorların amacı, yeşil ile maviyi buluşturmak. Kıyılarımız var ama karşınıza birden bina çıkıyor, kesintiler bulunuyor sahilde. Denizle kuzeyi buluşturacağız. Böylece yaklaşık 6 milyon metrekare bir yeşil alan kazanıyoruz." dedi.

İSTANBUL'UN TRAFİK SORUNU

İstanbul'un trafik sorunuyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Binali Yıldırım, "Ben bunu söyledim, gazetenin biri dedi ki, “'Trafik sorununu çözersem bana inanmayın.' diyor. Evet aynı şeyi söylüyorum yüzde yüz trafik sorununu çözeceğim diyorsa birisi ben de diyorsam inanmayın. Bunu başaran hiçbir büyükşehir yok. Onlar hatta kısıtlama yaparak çözüm bulmaya çalışmışlar. Yasaklıyorlar, tek plaka çift plaka vesaire. Onlarda araç sayısı daha fazla bizde o kadar yok. Kişiye yüzde 3,6 ile oran İstanbul’da en yüksek. Yunanistan’da bile yüz kişiye 5 araçtan fazla düşüyor. Artmaya devam edecek ama yol olmayınca ne yapacak arabayı.

Binali Yıldırım: Amacımız yeşil ile maviyi buluşturmak

Yüzde yüz demiyoruz ama katlanılabilir bir trafik akışı olacak. Yani trafik akacak. Bir kere toplu ulaşımı arttıracağız, raylı sistemin payını arttıracağız. Şu anda 170 kilometre ortalaması da yüzde 18. İstanbul’da 15 milyonun üzerinde araçlarla seyahat var bir 15 milyonda yaya gidiyor. Bu 15 milyonun sadece yüzde 18’i kabataslak 3 milyon kadarı raylı sistemi kullanıyor. Geri kalanın bir kısmı özel aracını bir kısmı metrobüsü kullanıyor ama toplamda toplu ulaşımın payı çok düşük. Çözüm raylı sistemde. Metrolarda, hafif raylı sistemlerde, yüzeysel metrolarda. Bu çözümü gelecek 5 yıl içerisinde raylı sistemin payını yüzde 48’e çıkaracağız. Bir başka deyişle 518 kilometre toplam raylı taşıma sistemi olacak. Bugün karayolunun payının da yüzde 48’e düşmesi demek bu. Geriye kalan yüzde 4 ise deniz taşımacılığı. Bazıları deniz taşımacılığıyla İstanbul’un sorunları yüzde yüz çözülür diyorlar. Ben denizciyim ömrüm bu işlerle geçti böyle bir şey yok. Karşıdan karşıya geçişlerin sayısı belli.

Binali Yıldırım: Amacımız yeşil ile maviyi buluşturmak

Eskiden iki köprü vardı, şimdi 3 oldu, yetmedi Marmaray’ı da koyduk, Avrasya Tünelini de yaptık, 5 geçiş var. Zaten oraları insanlar kullanıyor. Diyelim Haydarpaşa’dan girip Yenikapı’dan çıkmak varken iskeleye git gemiye bin oradan Sirkeci’ye geç oradan başka bir vasıtaya bin, kim yapabilir bunu. Erişilebilirlik açısından ne kadar kuvvetlendirirseniz toplu ulaşım o kadar tercih edilir. Siz arabanızdan, evinize yakın bir metro olunca vazgeçersiniz, arabanıza o metronun gideceğiniz yere kadar gidip parklayacağınız bir alan olursa vazgeçersiniz. Bizim yapacağımız taşıma türleri arasında tam bir entegrasyon, aktarma istasyonlarda parklanma ve raylı sistemi İstanbul’un geneline yayma. Anadolu yakasında bir yere oturuyorsunuz, 5 sene içerisinde her yöne vatandaş 750 metre gittiğinde bir toplu taşıma istasyonuna varacak." cevabını verdi.

Binali Yıldırım: Amacımız yeşil ile maviyi buluşturmak

"BENİ EN ÇOK YORAN PROJE MARMARAY'DI"

Sunucunun "'O bittiğinde derin bir oh çektim’ dediğiniz proje var mı?" sorusuna Binali Yıldırım, "Beni en çok yoran proje diye tabir edeyim Marmaray’dı. Marmaray projesinin önemli özelliği Marmaray projesi sadece toplu ulaşım projesi değil aynı zamanda bir tarih projesi. Sadece kazılardan dolayı 5.5 yıl gecikti. İnsanlar bizi acımasızca eleştirdiler ama bir yandan da İstanbul’un 2 bin 500 yıllık bilinen tarihi 8 bin 500 yıla çıktı. Eğer müsaade etseydik artık 7. yüzyıl belki milattan önceye kadar gideceklerdi arkeologlar, insaf edin dedik. 2004’te temel attık fiilen 2009’da ancak başlayabildik. Ama tabi onun bitirilme hikayesi çok farklı. O projeyi Japonlar ve Türk firmaların ortak yapımı. Onların verdiği tarihe göre 2018’de bitecekti. Ama biz Cumhuriyet’in 90.yıl dönümünde, 2013 29 Ekim’inde açtık." cevabını verdi.