Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin
Özel İçerik

Alaska’da kayak yapma fikri, bunu bir yaşam biçimi haline getirenler için hiçbir zaman hayal değil. Bir snowboardcu için, "Karın yoğun olduğu, 20 saat güneşin batmadığı bir yerde kayak yapmak ne anlama gelir?" sorun anlatsın.

Alaska'daki Alp disiplinine maruz kalacak, maceracı kayakçılarla hayal kurmaya var mısın?: Bu dağlarda, kayakçılar, nerede olduklarını düşünmeden hafif eğimli yamaçlarda süzülürler. Kendini, karşı konulmaz bir kayak merkezinde hayal edebilir misin? Ben yardımcı olayım…

BUZUL ŞEHRİNDE ZİRVEYE OYNA: GIRDWOOD

Bir futbolcu için kuru bir saha ne kadar önemliyse; bir kayak takımı ya da snowboard tahtası için üzerine çıkacağı kar da o kadar önemli. National Geographic, Girdwood'u dünyanın en iyi kayak kasabası olarak görüyor. Bakalım sen ne düşüneceksin? Anchorage şehrinin sadece 30 dakika güneyinde, meşhur Chugach Dağları'nın eteklerinde bulunan bu mütevazı mezra; eskiden dağları çevreleyen buz nehirleri nedeniyle “Buzul Şehri” olarak biliniyordu. Buraya Amerikalılar  ‘Last Frontier’ (Son Sınır) diyorlar. Tamam işte; maceraysa macera.

Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin

Girdwood'un, yoğun kar yağışı ve dağ yamaçları kış sporları için ideal bir kombinasyon oluşturur. Bu pistlerle tanışan iyi bir kayakçı, eminim çok memnun olur.

Evet; paraya kıyıp, zirveye özel bir helikopterle çıkmak istersen, götürecek iyi pilotlar tanıyorum :)

Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin

Alaska'nın, uluslararası havaalanına sahip en büyük metropolü Anchorage'a ulaşım sağladıktan sonra tren ya da diğer ulaşım araçlarıyla Girdwood’a ulaşabilirsin. Şehre vardığında, neden bu kadar özel olduğunu anlamaman için hiçbir sebep yok.

İşte o meşhur otel: Alyeska...

Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin

20 SAAT GÜN IŞIĞINDA KAYAK: SORUN, ANLATAYIM

Alaska'nın tek tatil beldesi olan Girdwood, yıl boyunca hizmet veriyor. Şehir, uzun kış döneminde, erimeyen kar üzerinde süzülme imkanı sunarken,  yaz mevsiminde  balıkçılık, bisiklet, trekking, yaban hayatı izleme, rafting ve daha fazlasını birlikte getiriyor. 20 saate uzayan gün ışığında neler yaparsın, neler… Işık demişken; Alaska’nın vahşi yaşam alanları, şehir ışıklarından da uzak olmasından dolayı kuzey ışıklarını görmek açısından inanılmaz iyi bir nokta. Oraya kadar gitmişken bu görsel şöleni yaşamanı çok isterim.

Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin

GIRDWOOD'UN BAŞ TACI: ALYESKA

Bir zamanlar altın madeni olan bu kasaba günümüzde Alaska’nın en iyi kayak bölgesi konumunda. Kayakçılar, snowboardcular ve açık hava meraklıları, şehrin sunabileceği patikalarda ve yamaçlarda kendini bulabilir. Bölgedeki en büyük kayak alanı Alyeska Resort’ta. Alyeska Kayak Merkezi dünya standartlarında, oldukça uygun kayak koşullarına sahip.

Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin

Bu merkezde, altı teleferik ve uçan halı adı verilen, tepeye çıkışı kolaylaştıracak iki adet araç var. Şubat ve mart ayları genellikle uzun gün ışığı ile kayak yapmak için en uygun zamanlar. Bitmeyen günde, güneş tepedeyken, uzun uzun kayma keyfini, bu işin müdavimlerine sorun. Ayrıca teleferikler, mayıs ayına kadar çalışıyor.

Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin

MEŞHUR CHUGACH DAĞLARI'NDA YOK YOK

Bu büyüleyici dağ kasabası, sıcak(lafın gelişi), misafirperver ve davetkâr bir rota. Girdwood'u keşfetmekle geçen bir günün ardından Alyeska Dağı'nda bulunan Seven Glaciers Restoran'da bir tramvay yolculuğu yap. Büyük pencerelerden Chugach Dağları’nın hayranı olacaksın. Aynı zamanda doğa fotoğrafçılarının akın ettiği gözlem platformlarına sahip Bird Point'de, kaçırmak istemeyeceğin başka bir doğal durak. Winner Creek, Crow Pass ve Penguin Peak gibi yürüyüş parkurları, Girdwood'un ziyaretçilerinin keyfini çıkarabilecekleri mükemmel seçeneklerden sadece birkaçı.

Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin

BAŞLANGIÇ İÇİN: HILLTOP KAYAK ALANI

Mükemmel kayak imkanı sunan bu küçük ama rahat kayak tesisi, Chugach Dağları'nın yakınındaki Anchorage'da yer alıyor. Rahat bir kayak tesisi olarak tanımlanan Hilltop Ski Area, daha sessiz bir açık hava deneyimine sahip olmayı umut eden amatör kayakçılar için daha uygun.

Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin

Double kültür rotası önerim ise kuşkusuz Crow Creek Altın Madeni: Alaska'nın altına hücum günlerini öğrenmek ve deneyimlemek için harika bir yer.

Double Musky Inn: İlginç New Orleans tarzı bir restoran. Harika bir ortam, harika yemekler, harika bir zaman.

Yedi Buzullar: Her masanın muhteşem manzarası ve lezzetli yerel imza, Alaskan yemekleri sunan çok zarif bir restoran.

Sakura Asya Bistro: Japon yönüyle taze deniz mahsulleri sunan güzel suşi noktası; normal bir ana yemek veya suşi barından birini seçebilirsin.

Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin

ULAŞIM

Öncelikle eyaletin yüzde 75’ine kara yolu ile ulaşmak mümkün değil. Ted Stevens Anchorage Uluslararası Havaalanı'ndan erişmek mümkün.  O yüzden planlamalarınızı yaparken, tren, uçak, araba, tekne gibi farklı opsiyonları düşünmende fayda var.

Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin

BONUS: MENDENHALL BUZULU

Alaska'nın başkenti Juneau'nun merkezine 21 kilometre mesafede bulunan Mendenhall Buzulu, 4.000 kilometrekarelik Juneau Icefieldin kollarından birisi. Buz mavisi rengi, 67 metre yüksekliği, 2,4 kilometre genişliği ile dağlarla çevrili muazzam bir buzul kütlesi.

Alaska denilince aklınıza kayak da gelsin