Birgül Ayman Güler: Gençliğimde sosyalisttim

Birgül Ayman Güler: Gençliğimde sosyalisttim

Son günlerin en çok konuşulan kadını CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler "Türk ulusu ile Kürt milliyetçiliği" karşılaştırması nedeniyle şimşekleri üzerine çekti. Kendisini "Gençliğimde sosyalisttim, şimdi ulusalcıyım" diye tanımlayan Güler, klasik müzik ve blues dinliyor. 5 bin kitaplık bir kütüphanesi olan Güler, alışveriş yapmayı sevmiyor. Birgül Ayman Güler daha önce üslup farkı yüzünden koltuğunu kaybetmiş bir isim..

İşte Habertürk'ten Düzgün Karadaş'ın haberine göre Birgül Ayman Güler hakkında bilinmeyenler:

KARDEŞİNİN FAİLİ MEÇHUL

Gençliğinde hızlı solcuydu. İlerici Gençlik Derneği (İGD) saflarında yer aldı. İGD üyeliği suçlamasıyla 12 Eylül döneminde 15 gün gözaltında kaldı ancak işkence görmediğini belirtiyor. 1979 yılında kendisi gibi siyasal mücadelenin içinde olan kardeşi ölü bulundu. Kardeşinin faili meçhul bir siyasi cinayete kurban gittiğine inanıyor: "Dosyası da halen açık, kapanmadı."

ÜSLUBU YÜZÜNDEN KOLTUĞUNU KAYBETTİ

Siyasete 2002 yılında üniversitede hocası olan Mümtaz Soysal'ın Bağımsız Cumhuriyet Partisi'nde adım attı. 2008 yılında anabilim dalı başkanlığı teklifi gelince BCP'deki görevini bırakmak zorunda kaldı. 2003'te yolu CHP ile kesişti. Kılıçdaroğlu, genel başkan olunca da Güler'e CHP'nin kapıları açıldı. PM üyeliğinin ardından MYK üyeliği geldi. Hatta Parti Sözcülüğüne kadar yükseldi. Ancak üslup farkı yüzünden bu görevinde uzun süre kalamadı. Önce parti sözcülüğünü, ardından MYK üyeliği koltuğunu kaybetti.

"SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM"

Türkiye onu Cumhuriyet mitingleri sırasında tanıdı. 14 Nisan 2007 tarihindeki Tandoğan mitinginde kürsüye ilk çıkan da, "Darbeci değiliz, devrimciyiz" diyen de O'ydu. Halen o sözlerinin arkasında duran Güler, "Hayatımın hiçbir diliminde darbecileri savunmadım. 12 Eylül ve onun devamı, bugün AKP'dir. 12 Eylül'de en çok zarar gören sol düşünce ve CHP olmuştur. Bizim darbelerle işimiz olmaz" dedi.

"BUGÜN ULUSALCIYIM"

Gençliğinde sosyalist sol gelenekten gelen Güler, bugün ise kendisini şöyle tarif ediyor: "Bugün kendimi ulusalcı olarak ifade ediyorum. Ulusalcı nedir? Ülkenin bağımsız olmasını istemektir. Meclis'teki sözlerimi, Türk, Kürt eşit değildir, diye anlamak kötü niyetten ibarettir. O sözleri böyle anlamak etnik temelde siyaset yapmaktır."