BM: Mursi'nin ölümü cinayet olabilir
ensonhaber.com

Mısır'da Temmuz 2013'te, askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan ve bugün kamuoyunda "Hamas adına casusluk" olarak bilinen dava için hakim karşısına çıkarılan 67 yaşındaki Muhammed Mursi, mahkeme salonunda vefat etti.

Muhammed Mursi'nin 17 Haziran'da mahkeme salonunda hayatını kaybetmesinden aylar sonra, Birleşmiş Milletler'den (BM) Mısır yönetimine yönelik sert tepki geldi.

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ile BM Keyfi Gözaltı Üzerine Çalışma Grubu, yaptığı ortak yazılı açıklamada, "Dr. Mursi, özellikle Tora Cezaevi'nde beş yıl alıkonulduğu sırada, sadece acımasız olarak nitelendirilebilecek koşullarda tutuldu." ifadesi kullanıldı.

İnsan hakları uzmanları, ülkedeki cezaevi koşullarının binlerce mahkumun sağlığını ve hayatını ciddi risk altında bıraktığı uyarısında bulundu.

Uzmanlar, raporda, "Mursi'nin bu çileli şartlara maruz kaldıktan sonraki ölümü, devlet destekli keyfi bir cinayet olabilir." ifadesine yer verdi.

SİSİ HÜKÜMETİNİN KASITLI UYGULAMALARI

BM, söz konusu raporda, şu değerlendirmede bulundu: "Çeşitli kaynaklardan Mısır genelinde tutulan binlerce tutuklunun ağır insan hakları ihlallerine maruz kalabilmiş olabileceğine dair deliller aldık. Pek çoğu ölüm riski altında olabilir. Bu, mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi hükümeti tarafından muhalifleri susturmak için tutarlı ve kasıtlı bir uygulama gibi görünüyor."

BM: Mursi'nin ölümü cinayet olabilir

ÖLÜME TERK EDİLMİŞ

Özel Raportör Callamard ve uzmanlar, Mursi'nin adeta ölüme terk edildiğine vurgu yaparak, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon tedavilerinden de mahrum edildiğine dikkati çekti.

Mursi'nin sol gözünde kademeli olarak görüşünü kaybettiğini, tekrarlayan diyabetik komalar geçirdiğini ve defalarca bayıldığını anımsatan uzmanlar, bundan dolayı önemli diş çürüğü ve diş eti enfeksiyonları yaşadığına işaret etti.

BM: Mursi'nin ölümü cinayet olabilir

Mursi'nin darbeden önce son konuşması VİDEO