Birleşmiş Milletler Nedir
ensonhaber.com

Birleşmiş Milletler 24 Ekim 1945'te kurulmuş dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslar arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür.

Birleşmiş Milletler Nedir

Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş global bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır.

Uluslararası İlişkilerde, kuvvet kullanılmasını ilk olarak evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma BM Sözleşmesi'dir.

BM'NİN VAZİFE VE TEMEL İLKELERİ

Bir Dünya örgütü olan BM'nin 4 vazifesi 5'de temel ilkesi vardır.

Vazifeleri;

Uluslararası barış ve güvenliği, anlaşmazlıkların barışçı çözümü ve ortak etkin önlemler yoluyla korumak,

Ülkeler arasında eşit haklara, halkların kendi geleceklerini belirleme ilkelerine, saygıya dayalı dostça ilişkileri geliştirmek,

Uluslararası ekonomik, toplumsal, kültürel ve insancı l sorunların çözümünde, ırk, cins, dil ve din ayrımı gözetmeksizin, insan haklarının geliştirilmesinde işbirliği sağlamak,

Ülkelerin bu amaçlarla gösterecekleri çabalar arasında uyum sağlayan bir merkez olmak.

Birleşmiş Milletler Nedir

ilkeleri ise;

Tüm üyeler egemen ve eşittir.

Tüm üyeler uluslararası anlaşmazlıklara barış, güvenlik ve adaleti zedelemeden, barışçı yöntemlerle çözüm aramakla yükümlüdürler.

Hiçbir üye ülke, bir başka ülkenin toprağına ve siyasal bağımsızlığına karşı güç kullanmayacak ve güç kullanma tehdidinde bulunmayacaktır.

Tüm üyeler BM’in Ana Sözleşme uyarınca girişeceği uygulamaları desteklemekle yükümlüdürler.

BM, uluslararası barışı koruma dışında, hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale etmeyecektir.

Birleşmiş Milletler Nedir

BM'NİN İDARİ YAPISI

BM Genel kurul çatısı altında toplanan konsylerden oluşmaktadır. Bu konseyler işleyiş bakımından Genel Kurul'a bağlı çalışsa da kendi içerisinde aldığı kararları uygulatma haklarına sahiplerdir. Konseyler idari olarak hızlı işleyiş için kurulduysa da bazı sıkıntılar ve aksaklıklar Genel Kurul tarafından atanan denetmenler tarafından yapılmaktadır.

Günümüzde en çok BM'nin müdahil olduğu alanlar savaş ve askeri meseleler olmakla beraber uluslararası barışın sağlanmasında da arabuluculuk rolünü üstlenmektedir. Günümzüde 179 üyeli birliğin başında Antonio Guterres bulunmakatadır.

Birleşmiş Milletler Nedir