Birleşmiş Milletler'den Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklama
AA

Birleşmiş Milletler'den Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklama

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorununa çözüm aranan müzakerelerin, Türk ve Rum tarafı arasında 15 Mayıs'ta yeniden başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Kıbrıs müzakere süreci kapsamında, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis ara bölgede yemekte bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren yemekte, Espen Barth Eide, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ve müzakereciler de hazır bulundu.

Eide, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, liderlerin görüşmesinin çok olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini belirterek, iki liderin geleceğe dair vizyonlarını paylaştığını ifade etti.

Her iki tarafın da 11 Şubat 2014'teki "ortak açıklama'da" yakalanan ivmenin devam ettirilmesi konusunda mutabakata vardığını dile getiren Eide, liderlerin güçlü ve kararlı bir şekilde sürece destek verdiğini söyledi.

Müzakere süreci kapsamında liderlerin 15 Mayıs Cuma günü ilk toplantıyı gerçekleştirme kararı aldıklarını aktaran Eide, "Görüşmede müzakerelerin ne şekilde ve hangi sıklıkla devam edeceğine karar verecekler" dedi.

LİDERLERİN ORTAK ÇABASIYLA ÇÖZÜM

Bunun, adada değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğuna işaret eden Eide, "Müzakerelerin tekrar başlayacağı 15 Mayıs sabahı hep birlikte çalışmaya başlayacağız. Güçlü ve kararlılık gösteren iki liderle çalışarak, onların ortak çabasıyla adaya çözüm gelecek" diye konuştu.

KIBRIS'TA MÜZAKERE SÜRECİ

Kıbrıs Rum Yönetimi 1990'da tek taraflı olarak tüm Kıbrıs adına tam üyelik için Avrupa Topluluğu'na başvurmuş, Türkiye'nin itirazlarına rağmen AB, 6 Mart 1995 tarihinden itibaren üyelik sürecini başlatmıştı.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 1990'ların sonunda başlattığı müzakereler sonucu, 2004 mart ayında, iki eşit kurucu devletten oluşan federal bir Kıbrıs Cumhuriyeti ve federal hükümetin anayasasının yanı sıra iki bölgenin de kendi anayasaları olmasını öngören plan halk oyuna sunulmuştu. Türklerin "evet" dediği planı Rumların reddetmesiyle müzakereler sonuçsuz kalmıştı. Güney Rum Kesimi "Kıbrıs Cumhuriyeti" ismiyle adayı temsilen 1 Mayıs 2004'te resmen AB üyesi olmuştu.

Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında 2013'te tekrar başlayan görüşmelerde, yeni devletin BM ile AB üyesi olarak tek bir uluslararası hukuki kimliğe ve Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerden eşit oluşan tek bir uluslararası egemenliğe sahip olması öngörülmüştü.

Rum lider Anastasiadis'in Doğu Akdeniz'de arama yapan Barbaros Hayrettin Gemisi'nin faaliyetlerini bahane ederek Ekim 2014'te masadan ayrılmasıyla müzakereler askıya alınmış, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin temasları ve Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi'nin arama faaliyetlerini durdurmasının ardından görüşmelere tekrar başlanacağı açıklanmıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)