BM, İsrail kınamasını kabul etti
AA

BM İnsan Hakları Konseyi, işgal altındaki Filistin topraklarında BM'nin varlığını güçlendiren ve İsrail'i kınayan karar tasarısını kabul etti.

İsrail, 26 ülkeye askerlerinin Gazze'deki Filistinli göstericilere yönelik savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediğine dair hazırlanan ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne sunulan karar tasarısı lehine oy kullanmaması için çağrı yaptı. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da isimleri açıklanmayan 26 ülkenin dışişleri bakanlarına, bir mektup gönderdi.

"KARAR TASARISINI KABUL ETMEYİN" ÇAĞRISI

Katz bu ülkelere, BM İnsan Hakları Konseyi'nde oylanması beklenen, İsrail'in Filistinli göstericilere yönelik ihlallerinin savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar kapsamına girebileceğine dair hazırlanan karar tasarısı lehine oy kullanmaması çağrısında bulundu.

SAVAŞ SUÇU VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR

BM 2018 Gazze Protestoları Bağımsız Soruşturma Komisyonu, önceki gün İsrail askerlerinin Gazze Şeridi sınırında geçen yıl düzenlenen barışçıl "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerinde uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğini, bu ihlallerin bazılarının savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar kapsamına girebileceğini tekrarladı.

BM, İsrail kınamasını kabul etti

HER OTURUMDA AYNI SENARYO

Geçen şubat ayı sonunda açıklanan komisyon raporunun detaylı versiyonu, BM Cenevre Ofisi'nde devam eden İnsan Hakları Konseyi'nin 40'ıncı oturumuna sunuldu. Oturumda Komisyon Başkanı Santiago Canton, İsrail'i kınamıştı.

KINAMA MERKEZİ

Bu zamana kadar gerçekleştirilen tüm işgallerde sadece kınama yayınlayan BM, herhangi bir yaptırım uygulamadı. Her işgal sonrası "İsrail güvenlik güçlerinin ciddi insan hakları ihlalleri yaptığı" raporunu yayınlayan BM'nin, bu tavrı sert eleştiriliyor.

TASARI KABUL EDİLDİ

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in Golan Tepelerini işgaline karşı çıkan ve İsrail'i BM kararlarına uymaya çağıran karar tasarısını kabul etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)