Halk Sağlığı müdürü: Bonzaiyi kaynağından kurutmak lazım

b

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, toplumun bu zararlı bağımlılıktan uzak tutulması gerektiğine işaret ettiği açıklamasında, "Bonzainin ilk kullanımda bağımlılık yapma potansiyeli var. O yüzden 'Bir defadan bir şey olmaz' diye bir şey yok. Mutlaka çok ciddi eğilinmeli. Merak için bu tip şeylere hiç başvurulmamalı. Sonuçları çok acı olabiliyor" dedi.

AMATEM'E İHTİYAÇ VAR

Antalya'da bonzaiye karşı mücadele konusunda bütün kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalar yaptığını aktaran Uzm. Dr. Murat Özdemir, "Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi(AMBAUM) olsa da Antalya'nın, il olarak bir Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi'ne (AMATEM) ihtiyacı var. Kamu Hastaneler Birliği'nin bununla ilgili yaptığı çalışmalar var, sonuçlanmasını bekliyoruz. Ama bunlar yetmez. Toplumun her kesiminin geleceği adına en büyük risk olarak görmesi gereken bir konu. Bu anlamda çok da dikkatli olmak lazım" diye konuştu. Bonzai ve benzer uyuşturucuların başta internet olmak üzere farklı kanallar vasıtasıyla temin edilebileceğine işaret eden Uzm. Dr. Özdemir, şunları kaydetti: "Çok ciddi mücadele edilmesi gereken bir konu. Erişimi çok fazla. Erişimi bu kadar kolay ve bu kadar tehlikeli olursa sentetik bir maddeye, sonuçları çok kötü olur tabi ki."

KAYNAĞINDA KURUTMAK LAZIM

Antalya'da sadece bonzai değil diğer uyuşturucu maddelerle ilgili de çalışmalar yapıldığını anımsatan Uzm. Dr. Özdemir, "Erişimin bir şekilde engellenmesi lazım, kaynağında kurutmak lazım. Emniyet güçlerimizin bununla ilgili çok ciddi çalışmaları var. Ciddi olarak bununla ilgili, üretim aşamasından tutun ticaretinin kontrolüne kadar çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Biz, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) ile ortak çalışıyoruz. Valiliğimizin öncülüğünde bu çalışmaları yürütüyoruz. Valilik bu konunun üzerinde ciddi şekilde duruyor. Bütün kurumları bununla ilgili hep uyanık olmak için uyarıyor" dedi.