Bosna'da 3 günlük zarar 4 yıllık bütçeyi aştı

Lagumciya, yaptığı açıklamada, ülke topraklarının beşte birinin sellerden zarar gördüğünü ve onbinlerce insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Bosna'da 3 günlük zarar 4 yıllık bütçeyi aştı

Bosna Hersek'te sel felaketinin zararını belirlemek için görevlendirilen Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası ekiplerinin, işlerini belirlediği tarihe kadar tamamladığını anlatan Lagumciya, zararın tam olarak belirlenmesi ile felaket bölgesinde iyileştirme çalışmalarına başlanacağını vurguladı.

ZARAR 3,95 MİLYAR

Lagumciya, raporunda belirlenen tarihte bitirilmesinden dolayı katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek, şöyle konuştu: ''Rapor, altyapı, enerji, sağlık, eğitim, tarım, hayvancılık, balıkcılık, orman, su ve kanalizasyon, üretim, ticaret ve istihdam alanlarını kapsıyor. Bosna Hersek'te sel felaketi nedeniyle oluşan zarar iki milyar avro (3,95 milyar). Bu ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 16'sına denk.

3 GÜNLÜK ZARAR 4 YILLIK BÜTÇEYİ AŞTI

Lagumciya, zarar ile ilgili diğer sonuçların yakın tarihlerde daha detaylı olarak açıklanacağını belirterek, Bosna Hersek'teki felaketin sadece 3 günlük zararının devlet kurumlarının 4 yıllık bütçesini aştığına dikkat çekti. Ülkede onarım ve iyileştirme çalışmaları için gerekli planlamaların da yapıldığına işaret eden Lagumciya, çalışmalarda 6 ile 12 ay süresi boyunca konut, tarım ve istihdam konularına ağırlık verileceğini belirtti.

''SEL RAPORUNUN YAYIMLANMASINI BEKLİYORUZ''

Lagumciya, "Bazı yardım kampanyaları düzenlendi ve belirli miktarda yardım toplandı. Şu anda aslında Sırbistan'daki sellerle ilgili aynı raporun yayımlanmasını bekliyoruz, bununla birlikte Brüksel'de temmuz başında yapılması planlanan konferans içinde bir fikir ortaya çıkacak" diye konuştu.

Bosna Hersek ve Sırbistan'da Mayıs ayı ortasında yaşanan son 120 yılın en büyük sel felaketinde bir çok kent tamamen su altında kalırken, binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Aşırı yağış, sel ve heyelana neden olurken, çok sayıdaki ev de yıkılmıştı. Sel felaketi nedeniyle Balkanlar'da toplam 35 kişi hayatını kaybetti.