Cahit Külebi’nin şiir anlayışı
Özel İçerik

Şiirlerinde özellikle “yurt, insan ve doğa sevgisi”ni işleyen Külebi, halk şiirlerini ve türküleri çok sevmiş; onlardan yararlanarak çağdaş bir şiir oluşturmuş. Etkilendiği bir diğer özel konu ise, çocukluğunun ve gençlik yıllarının geçtiği yöreler…

Cahit Külebi’nin şiir anlayışı

KÜLEBİ’NİN ŞİİR ANLAYIŞI

- Şiirlerinde “Nazmi Cahit” takma adını kullanan Külebi, 1940 nesli içinde kendi üslubunu bulmuş ve daha fazla yenilik peşinde koşmamıştı.

*

- Yeni şiirin özellikleriyle gelenekselliği başarıyla birleştirdiği memleket şiirleriyle tanındı. Ayrıca yine romantik, duygulu, lirik şiirleri ile ünlüydü...

*

- Heceye yakın bir serbest mısra üslubu ile sade ve temiz bir dil kullanmış, kendine özgü ve içten eserler vermişti. Kafiyeyi ise, şiirinde ahenk oluşturmak için kullandı.

Cahit Külebi’nin şiir anlayışı

- Hayali değil gerçek olana odaklanan, fertçi değil toplumcu anlayışı benimseyen bir tavırla şiirlerini yazmıştı. Yani “Yeni Romantizm” olarak adlandırılan bakımı benimsemişti.

*

- Şiirlerinde özellikle Halk Edebiyatı olanaklarından yararlanan Külebi, şiirlerini bir saz şairi içtenliğiyle yazmıştı.

*

- Anadolu gerçeklerini yansıtmaya gayret etmişti. Anıları ve çocuk yaşının gözlemleri bu konuda çok yardımcı olmuştu.

*

Instagram: biyografivekitap