Cam şişede gemi nasıl yapılır
ensonhaber.com

Maket yapanın ilk işi doğru şişeyi seçmektir. Uygun bir şişenin genişçe bir ağzı olmalıdır. Şişenin kendisinin de gemideki en uzun direğin dik olarak ayakta durmasına olanak verecek genişlikte olması gerekir.

MAKET DIŞARIDA YAPILIR

Gemi maketi, şişenin dışında yapılır. Geminin gövdesi, sert tahtada oyulur ve tam şişenin ağzından geçebilecek genişlikte olur. Kamara pencereleri, geminin adı gibi bütün ayrıntılar gövdenin üzerine boyanır.

Cam şişede gemi nasıl yapılır

OYUN HAMURUYLA DENİZ YAPIN

Kağıt ya da pamuklu bezden yelkenleri olan gemi direkleri, gövdenin tabanına menteşelerle tutturulur ve yan yatırılır. Bu direklere uzun iplikler bağlanır.

Maket yapımcısı, uzun bir çubukla mavi oyun hamurunu şişenin içine yerleştirip hamura şekil vererek onu deniz benzetir.

Cam şişede gemi nasıl yapılır

GEMİYİ ARKADAN SOKUN

Gemi şişeye pupa (arka) taraftan sokulur. Böylece cıvadraya (geminin önünde, havaya doğru biraz kalkık olarak ileri uzayan direk) bağlı ve önemli bir işlevi olan iplik, doğru pozisyonda durur. İplikler şişenin ağzından çıkacak kadar uzundur.

Maket yapımcısı direkleri yukarı kaldırmak için ipleri nazikçe çeker. Yelkenler açılır. İpler, yelkenler ve güverte demirbaşları hızlı kuruyan bir tutkala hafifçe batırılmış ince bir çubukla yerlerine sabitlenir.

SON AŞAMA

Ucunda keskin bir bıçak olan çubukla, istenmeyen ipler kesilir ve düzenlenir. Şişenin içine toz girmesin diye ağzı tıpayla kapatılır. Maket gemi denize açılmaya hazırdır.

Cam şişede gemi nasıl yapılır