Çavuşoğlu'ndan gündeme dair açıklamalar
Ajanslar

Suriye'deki ateşkese ilişkin Antalya'da açıklamada bulunan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"EL NUSRA BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"

"Terör örgütlerine müsamamız yoktur. Terör kantonu oluşturmak yerine Suriye'nin bütünlüğünü desteklerse, onlar da kapsayıcı bir yönetimin içinde huzurlu bir şekilde yaşarlar. Eğer terörü bırakmazlarsa, bugün mücadele nasıl yapılıyorsa onlara yönelik mücadele yapılacaktır. Astana'da YPG gibi bir terör örgütünün olmaması gerektiğini başından beri söylüyoruz. El Nusra bir terör örgütüdür, o da olamaz.

"KİMSENİN İSİMLERİNİ BİLMEZKEN BİLE TÜRKİYE'DE TERÖR LİSTESİNE ALINDI"

El Nusra'yla DEAŞ Türkiye tarafından kimse isimlerini bilmezken bile terör listesine alınmıştır. Terör gruplarıyla orada hakkını arayan masum gruplar ve ılımlı grupları çok iyi ayırmak lazım.

Çavuşoğlu'ndan gündeme dair açıklamalar VİDEO

"DEAŞ'TAN TEMİZLENEN BÖLGEYE BİNLERCE SURİYELİ GERİ DÖNDÜ"

Ateşkesin başarılı olması Suriye'nin geleceği için çok önemlidir. Siyasi çözüm isteniyorsa silahların susması gerekiyor.

Fırat Kalkanı'yla DEAŞ'tan temizlediğimiz bölgelere binlerce Suriyeli göçmen geri döndü. Dönmek isteyenlere yardımcı olmak lazım.

"KOALİSYON UZUN BİR ARADAN SONRA İLK DEFA DEAŞ'I VURDU"

Geçen hafta hava şartlarından dolayı operasyonlar yapılamadı. Dün itibarıyla hava operasyonları tekrar başladı. Koalisyon da uzun bir zamandan sonra dün El Bab'da DEAŞ'i vurdu."

"GEREKİRSE YENİ BİR ÇAĞ AÇARIZ"

Ülkeyi milletin desteğiyle ayakta tuttuklarını belirten Çavuşoğlu, ekonomik ve terör olsun saldırının her çeşidiyle mücadele ettiklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"En son FETÖ'nün başka bir boyutunu gördük. Rus Büyükelçisini öldürdüler, katlettiler, DEAŞ, PKK, DHKP-C... Ama şunu bilmenizi isteriz: Bunlar bizi zayıflatmıyor. Sadece direncimizi artırıyor. Biz bu terör örgütleriyle içeride ve dışarıda mücadele ediyoruz, inlerine giriyoruz, yok ediyoruz. Dağlarda, inlerinde onları gömüyoruz. Gömmeye de devam edeceğiz. Bu milletin bir çağ açıp, kapatan millet olduğunu, Peygamber Efendimizin müjdesine nail olan Fatih Sultan Mehmet'in torunları olduğunu tüm dünyaya göstereceğiz. Gerekirse yine bir çağ kapatırız, yeni bir çağ açarız. Bu milleti, devleti böldürmeyiz, ezanları susturmayız."

"BENİ HEDEF ALAN KİMSE, ORAYA GİDER YOK EDERİM"

Mevlüt Çavuşoğlu, PKK, YPG gibi terör örgütleriyle mücadeleyi sonuna kadar götüreceklerini ifade etti. Bu mücadeleden kimsenin kendilerine geri adım attıramayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Efendim, El Bab'da Türk askerinin ne işi varmış? Ben, oraya gidip yok etmezsem, o, dinimizi suistimal eden, insan bile diyemeyeceğimiz kişileri yok etmezsem, Kilis'e havan mermileri atıyor, Gaziantep'te masun vatandaşlarımızı katlediyorlar, İstanbul'un merkezinde canlı bomba patlatıyorlar. Onlar Türkiye'yi hedef alıyor. Beni hedef alan kimse, neredeyse oraya gidip orada yok ederim."

"SURİYE'DE MUTAKABATI BOZMAK İSTEYENLER VAR"

Suriye'deki insani drama da duyarsız kalmadıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, o yangını söndürmek için var gücüyle çalıştıklarını belirtti. Bölgede ateşkesin sağlanması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Askeri çözümden yana hiç olmadık. Hep siyasi çözümden yana olduk. Bizim görüşlerimiz hep net oldu. Suriye'nin toprak bütünlüğünde bizim kadar net ve somut şeyler koyan olmadı. Biz tüm toplantılara katıldık, alınan kararlara destek verdik ama uygulanmadı. Bu ateşkes ortamında Halep'teki insanların kurtarılması döneminde iş birliği yaptığımız Rusya ile oturup ateşkes ve siyasi çözüm konusunda çalıştık, çalıştık, çalıştık. Ama arazideki tüm muhalif grupları da aldık. Kolay olmuyor. Dün itibarıyla da mutabakat sağladık. Görüyorsunuz ihlal etmek isteyenler var. Bunu kıskanıp ateşi körüklemek isten gruplar, ülkeler var. Bunun farkındayız ve bunun kolay olmadığını da biliyoruz. Biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bir vizyon ortaya koyduk. Cumhurbaşkanımız, 10 gün içinde 10 kez Putin ile konuştu. Keza ben Lavrov'la defalarca görüştüm. 3 gün içinde İran Dışişleri Bakanıyla 20'den fazla telefonla görüştüm. İkili meseleleri değil, Suriye meselesini, masum insanları kurtaralım, siyasi çözüme gidelim, bitsin bu zulüm ve bitsin katliamlar için çalıştık. İki konuda da anlaştık: Terör örgütleri hariç ateşkesi tüm Suriye'ye yaymak ve siyasi müzakereleri rejim ile muhalefet arasında başlatarak inşallah bir mutabakat sağlanması ve Suriye'nin birliğine katkı sağlamak."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin yaşadığı zor zamanlarda bile bölgedeki barış için gece gündüz çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.