Çelik: Üreticiyle oynayan insanlarla biz de oynayacağız
İHA

faruk çelik

Tarım politika ve uygulamalarının, bakanlık çalışanları ve tarım sektörü paydaşları arasında değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen Bölgesel Ortak Akıl Toplantısı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında İzmir’de yapıldı.

Konuşmasına şehitlere rahmet dileyerek başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2023 ihracat hedeflerini gerçekleştirmek tarımsal üretim rakamların artırılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"HEDEF OLARAK KOYULAN İHRACATI GERÇEKLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR"

“Üç milyon hektar tarım alanı, 800 bin hektar mera var, kayıtlı 335 bin çiftçimiz var. Tarla üretiminin yüzde 15’i, sebze üretiminin yüzde 19, meyve üretiminin yüzde 22’si bu bölgemizde yetişir. Büyükbaş hayvanlarımızın yüzde 16’sı, küçükbaş hayvanlarımızın yüzde 12’si bu bölgede bulunuyor. Ege Bölgesi yalnız turizmle öne çıkan bölge değil aynı zamanda tarım ve hayvancılıkta da ön sıralarda yer almaktadır. Rakamlar olumlu ancak yeterli değil, 2023 hedefi için kol kola olmamız gerekiyor. Hedef olarak koyulan ihracatı gerçekleştirmemiz gerekiyor"

SÜTTE "TEK YÜZLÜ-İKİ YÜZLÜ" GÖNDERMESİ

Et süt kurumunun ilk kez sütte regilasyon görevini yerine getirdiğini anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2014 yılında bir fiyat belirmiş süt 1 lira 15 kuruş, tamam. Ne olduysa son dönemlerde bir hareketlilik 80’e, 75 kuruşa. Ne oluyor dediler sorunlar var. Savaş var, laktasyon dönemi süt fazla. 18 milyon 6 bin tona çıktı süt üretimiz, arttı. Sütün artması hayvan varlığının artması demektir. Süt 10 milyon tona inerse bitki hayvan varlığınız yok demektir. Ne yapacağız? Bize süt tozu desteği ver. Ne kadar olsun? 4 bin lira. Sonra dediler ki bakın tek yüzlülükten bahsediyorum. Tek yüzlü olursanız yüzünüz hiçbir zaman kızarmaz. Sivil toplum örgütlerine söylüyorum tek yüzlü olursanız yüzünüz kızarmaz. Bu şekilde fiyat belirlendi. Ton başına 4 bin 500 lira destek vereceğiz, tamam dediler. Bize başka tedbire ihtiyaç var deselerdi. Arada müteahhit koydular ve üretici mağdur oldu. Bu olmaz dedik. Hızlı bir şekilde et süt kurumunun devreye girmesini sağladık. Şu an bin 550 ton 7-8 gün içerisinde aldığımız sütün toplamı. Ne kadar alacaktık biz? Günde bin 600 ton. Bu müdahaleyle inşallah şartlar normalleşir. Eskisine, aslına döner."

"ÜRETİCİYLE OYNAYAN İNSANLARLA BİZ DE OYNAYACAĞIZ"

Tek yüzlü davranılması gerektiğini belirten Bakan Çelik, "Ben sanayiciyim, ben müteahhitim koyarım’ yok arkadaş. Bin 449 işletme var. Bugün nereden ne kadar süt aldı kaç litre aldı, bu bizde kayıtlı. Bu yolla üreticiyi mağdur etmeye çalışan, üreticiyle oynayan insanlarla biz de oynayacağız" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)