Cem Karaca 15 yıl önce aramızdan ayrıldı
ensonhaber.com

Kendisini Anadolu rock ozanı olarak tanımlayan Cem Karaca, asıl adı Irma Felekyan olan Ermeni asıllı opera ve tiyatro sanatçısı Toto Karaca ile tiyatro sanatçısı Azeri Mehmet İbrahim Karaca'nın çocuğu olarak, 5 Nisan 1945'te İstanbul'da dünyaya geldi.

ANNESİ MÜZİK YETENEĞİNİ KEŞFETTİ

Karaca çifti, tek çocuklarına Muhtar Cem adını verdi. Cem Karaca'nın müzik eğitimi, yeteneğini fark eden annesi sayesinde henüz 6 yaşındayken başladı.

6-7 Eylül olayları, tüm azınlık yurttaşları olduğu gibi Toto-Mehmet Karaca'nın Bakırköy'deki evinde de derinden hissedildi.

Cem Karaca 15 yıl önce aramızdan ayrıldı

DOKTOR YA DA MÜHENDİS OLMA HAYALİ

Olaylar durulduktan sonra Cem Karaca, Türkiye'nin önemli okullarından Robert Koleji'ne kaydoldu. Sahne tozunu küçük yaşlarda yutmasına karşılık Cem Karaca, doktor ya da mühendis olmayı istedi.

Suadiyeli Nesrin olarak hatırladığı bir genç kızı etkilemek için sokak ortasında söylediği şarkı, müzik kariyerinin başlangıcı oldu.

PROFESYONELLİĞE ADIM

Beyoğlu Spor Kulübü'nün lokalinde, arkadaşlarını kırmayıp sahneye çıkarak profesyonelliğe adım atan Cem Karaca, Dinamitler ve Jaguarlar adlı gruplarla Rock and Roll parçaları seslendirdi.

Cem Karaca 15 yıl önce aramızdan ayrıldı

İLK 45'LİK

Cem Karaca, 1967'de Hürriyet gazetesinin düzenlediği Altın Mikrofon yarışmasına, sözleri Erzurumlu Emrah'a ait Emrah bestesiyle katıldı.

Yarışmada birinciliği Mavi Çocuklar'a kaptırarak ikinci olan Cem Karaca ve Apaşlar'ın ilk plağı, Hürriyet gazetesi tarafından yayınlandı.

Grup, aynı yıl Hudey, Vahşet ve Bang Bang-Bir Anadolu Hikayesi eserlerinin olduğu bir 45'lik daha çıkardı.

Cem Karaca 15 yıl önce aramızdan ayrıldı

VEFATI

Mahsun Kırmızıgül ile Hayat ne garip, Mehmet Eryılmaz ile Hayvan terli ve Yeni Türkü için Göç Yolları şarkısını seslendiren Cem Karaca, son büyük konserini 17 Ocak 2004'te, Ankara Saklıkent'te verdi.

Son günlerinde Yol Arkadaşları grubuyla İstanbul'da sahne alan Cem Karaca, 8 Şubat 2004'te kaldırıldığı hastanede vefat etti.