Cem Özdemir kimdir

Cem Özdemir

Cem Özdemir, 21 Aralık 1965 tarihinde Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Bad Urach şehrinde doğdu. Çerkes asıllı bir Türk’tür. Aslen Tokatlı olup 60'lı yıllarda Almanya’ya göç eden ailenin çocuğudur.  Lise eğitiminin ardından Reutlingen şehrinde bulunan Protestan Yüksek Okulu Sosyal Bilimler Fakültesi’nin Sosyal Pedagoji Bölümü’nü bitirdi.

SİYASİ KARİYERİ

1981'de Yeşiller Partisi’ne üye oldu. Aktif olarak 1987 yılından sonra çalışmaya başladı. 1989-1994 yılları arasında Yeşiller Partisi’nin Baden-Württemberg Eyalet Başkanlığı'nı yaptı. 2002 yılına kadar görev yaptığı Alman Parlamentosu’na giren ilk Türk asıllı milletvekili oldu.

2003 yılında “Transatlantic Fellow” olarak Brüksel ve Washington DC’de Amerikan Araştırma Kuruluşu “German Marshall Fund of the US“ da görev yaptı. Bu dönemde Amerika ve Avrupa’da yaşayan etnik azınlıkların oluşturduğu siyasi organizasyonlar ile ilgili çalışmalar yaptı.

2004-2009 yılları arasında Avrupa Parlamentosu Yeşiller/ Hür Avrupa İttifakı üyeliği yaptı. Ayrıca CIA-Özel Çalışma grubu'nun Vekil Başkanlığı'nı yaptı.

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ’NDEN FAHRİ DOKTORA

2009 yılında kültürler arası katkılarından dolayı Tunceli Üniversitesi tarafından 'Fahri Doktorluk' unvanı verildi.  1996 yılında göçmenler için yaptığı çalışmalardan ötürü Theodor-Heuss-Madalyası ve Civis Media Ödülleri’ne layık görüldü. 2002’de de World Economic Forum tarafından “Global Leader of Tomorrow” (Yarının Küresel Yöneticisi) olarak gösterildi.

AVRUPA PARLEMENTOSU YILLARI

2004 yılında Avrupa Parlamentosu'na seçildi. AP'de Yeşiller Grubu/Hür Avrupa İttifakı üyesi oldu. Halen Dış İlişkiler Komisyonu üyesidir. Kuzey Kıbrıs sorunu için AP ile TBMM arası diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu ve Uluslararası Irkçılıkla Mücadele ve Çeşitlilik Grubu’nda yer almaktadır.

Özdemir, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Federal Birligi (BVMW), European Council of Foreign Relations, American Jewish Committee Berlin bürosu (AJC), Hertie-Vakfı’nın Start-Programı, Alman-Türk Forumu Stuttgart e.V, Theodor-Heuss Vakfı ve Hrant Dink Vakfı” üyesidir.

KİTAPLARI

-Currywurst ve Döner –Almanya’da Uyum (1999)

-Ben Bir Yurttaşım, Parlamentoda Anadolulu bir Suebyalı (1997)

-Türkiye: Siyaset, Din, Kültür (2008)