CHP HSYK Kanun Teklifini Anayasa Mahkemesi'ne taşıyor

CHP HSYK Kanun Teklifini Anayasa Mahkemesi'ne taşıyor

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bu yasa ile derin değişiklikler olacağını ifade eden Loğoğlu, “Adalet Bakanı olağanüstü yetkilerle donatılmış oluyor. Bu koşullar altında Adalet Bakanının sıfatını ve görevini nasıl tanımlayabiliriz. Bu kadar yetkisi olan birisi sadece Bakan olamaz. Adalet Bakanına ‘başkadı' demek lazım. Osmanlı zamanında kadılar tek başına karar verirlerdi, şimdi Adalet Bakanı ‘başkadı' haline geldi. Başkadı padişaha bağlıdır. Sistem yeniden, yukarıdan aşağıya doğru yapılandırılıyor. İnşallah Anayasa Mahkemesi'nden olumlu yanıt alırız" diye konuştu.

ENGİN ALTAY: "HAZIRLIKLARI SÜRDÜRÜYORUZ"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, HSYK Kanun Teklifini Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için hazırlıkları sürdürdüklerini, en kısa sürede kanunun iptali için müracaatlarını yapacaklarını açıkladı.

''BU KANUN YOK HÜKMÜNDEDİR''

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, “Adalet Komisyonu'nda 1 hafta boyunca bir teklif uçan tekmelerle, yumruklarla komisyondan geçti. Genel Kurul'da bir kısmı görüşüldükten sonra donduruldu. Daha sonra teklifin görüşmelerine apar topar yeniden başlandı ve 20 saat süren çalışmalar sonucunda AK Parti tarafından yasalaştırıldı. Bizce Anayasa'ya aykırı bu kanun yok hükmündedir” açıklamasında bulunan Engin Altay, AK Parti'nin parlamentodaki sayısal çoğunluğuna güvenerek parlamentoyu şiddet ortamına çevirdiğini, ilgililerin buna seyirci kaldığını söyleyerek, komisyonda uçan tekmelerin, Genel Kurul'da yumrukların konuştuğunu dile getirdi.

TÜRKİYE BÜTÜN DÜNYAYA REZİL EDİLDİ

Parlamentoda yaşananların Türkiye'yi bütün dünyaya rezil ettiğini ifade eden Altay, muhalefet milletvekillerinin Meclis'te can güvenliklerinin kalmadığını belirtti.

BUNU ONAYLAMAK HUKUK GARABETİ OLUR

Cumhurbaşkanı'nın bu değişikliğe müdahale ettiğini belirten Altay, Cumhurbaşkanı Gül'ün bu tavrını, kanun Köşk'e gittiği zaman da sürdürüp sürdürmeyeceğini merak ettiklerini ifade ederek, “Cumhurbaşkanı'nın bu kanunu onaylaması bir hukuk garabeti olur” dedi.

''ONAYA İHTİMAL VERMİYORUZ''

“Yasama, yürütme, yargı prensibini ortadan kaldıran bu kanunun Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacağına ihtimal vermiyoruz” ifadelerini kullanan Altay, Cumhurbaşkanı Gül'ün bu kanunu onaylayıp onaylamama konusunda bir sınavdan geçeceğini belirtti.

'EN GEÇ ÖBÜR GÜN BAŞVURUMUZU YAPACAĞIZ'

Altay, “Cebirle şiddetle Meclis'ten geçmiş bir yasa var. Cumhurbaşkanı'nı hukuka uygun bir tavır almaya davet ediyorum” açıklamasında bulunarak Anayasaya başvuru için hazırlık yaptıklarını belirtti. Altay, Anayasa Mahkemesi'ne yapacakları müracaatla ilgili olarak, “Muhtemelen yarın ya da en geç öbür gün başvurumuzu vereceğiz. Kanun numarası çıktığı andan itibaren müracaatımızı yapacağız” ifadelerini kullandı.