CHP'li vekilden Diyanet'e İzmir yanıtı

CHP'li vekilden Diyanet'e İzmir yanıtı

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in İzmir'de "Kentin manevi hayatını din görevlileriyle yeniden ayağa kaldıracak, işe ehil bir kişiyi şehre müftü olarak atadık. İzmir dindarlığı farklı. İrfan geleneğine ihtiyacı var" yönünde yaptığı bir açıklamaya tepki göstererek, "İzmirlilerin dindarlığı Türkiye coğrafyasının tümünde olduğu gibi –elhamdülillâh- Allah adına aldatmayan ve aldanmayan saf bir dindarlıktır. Diyanet İşleri Başkanı'nın elinde imanometre mi var?" diye sordu.

Diyanet'ten açıklama var

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Çıray, Başkan Görmez'in İzmir'de yapmış olduğu bir açıklamayı hayret ve dehşet içerisinde okuduğunu ifade ederek; "Sayın Görmez, din görevlilerine yaptığı konuşmada 'Kentin manevi hayatını din görevlileriyle yeniden ayağa kaldıracak, işe ehil bir kişiyi şehre müftü olarak atadıklarını' dile getirmiş ve 'İzmir dindarlığının farklı olduğunu' ve 'irfan geleneğine ihtiyacı olduğunu' söylemiştir" dedi.

İZMİRLİLER OLDUKÇA ÜZÜLDÜ

Çıray yaptığı açıklamada, "Doğrusu Görmez'in bu sözleri biz İzmirlileri üzmüştür. Başkan'ın, İzmirlilerin İslâmiyet tarihi boyunca 'İrfan geleneğini' kazanamadıklarını düşünmesi bilgi eksikliğidir. Kentin manevi hayatı düşmüş müdür ki atadığı müftü din görevlileriyle yeniden onu ayağa kaldıracaktır. Bu sözler İlahiyat eğitimi almış bir akademisyenin cümleleri olamaz. Bu sözler İzmir'i 'gâvur' zanneden çağdışı bir anlayışın uzantısı olabilir" diyerek şöyle devam etti:

"Kanaatimizce Sayın Görmez'in İzmir hakkında en ufak bir fikri ve tefekkürü (Gereği gibi ve hikmetle düşünme) yoktur. Eğer Diyanet İşleri Başkanı gereği gibi ve hikmetle düşünebilseydi gaflete düşüp İzmirlileri derinden üzecek sözlerden uzak dururdu. Görmez, İzmir'de bu gezegenin hiçbir yerinde görülemeyecek bir hoşgörü ve toleransa kaynaklık yapan bir İrfan geleneğinin pratik tezahürlerinden habersizdir. İzmirlilerin dindarlığı Türkiye coğrafyasının tümünde olduğu gibi –elhamdülillâh- Allah adına aldatmayan ve aldanmayan saf bir dindarlıktır.

İMANOMETRE Mİ VAR?

İzmir, 'Yaradılanı yaradandan ötürü seven' bir anlayışın zirveye ulaştığı kenttir. Ama Sayın Görmez İzmir sosyolojisini anlayamamış, ayrıca elinde bir imanometre varmış gibi İzmir'in dindarlık seviyesini ölçmeye çalışmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli kurumlarından biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı böylesine bir liyâkatsızlığı hak etmemektedir. İzmir hakkında en ufak fikri olmayan sayın Görmez'in İzmirliler'den özür dilemesini bekliyorum."

CHP'li vekilden Diyanet'e İzmir yanıtı