CHP'li vekillerden cezaevi koşulları için inceleme çağrısı
DHA

CHP

Veli Ağbaba, Şenal Sarıhan, Mahmut Tanal, Fikri Sağlar, Zeynep Altıok ve Gamze Akkuş İlgezdi tarafından imzalanarak Meclis'e sunulan başvuruda, "15 Temmuz darbe girişimi ardından cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması, sürgüne dönen sevklerde yaşanan hak ihlallerinin tespiti, yaşanan aşırı yoğunluk ve artan hak ihlallerinin ortaya çıkarılması amacı ile Komisyonun heyetler oluşturarak ivedilikle şikayetlerin yoğunlaştığı cezaevlerine ziyaretlerde bulunması hususunda Komisyon Başkanlığı olarak gereğinin yapılmasını arz ediyoruz" denildi

"15 TEMMUZ SONRASI YENİ TUTUKLULARLA CEZAEVLERİNDE HAKKI İHLALLERİ KATLANDI"

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na sunulan başvuru dilekçesi şu şekilde: "Ülkemizin 15 Temmuz günü yaşadığı hain darbe girişiminin ardından FETÖ üyesi olma suçlaması ile 16 bine yakın kişi tutuklanmış, 6 bine yakın kişi de gözaltına alınmıştır. Adalet Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalar ve tarafımıza ilettiği verilere göre, 15 Temmuz öncesinde dahi cezaevleri kapasitesi çoktan aşmış ve bu durum bizlerce de birçok raporla tespit edilmiştir. Ziyaret ettiğimiz cezaevlerinde gördüğümüz üzere de tutuklu ve hükümlüler yataklarda nöbetleşe uyumakta, yerlerde, tuvalet önlerinde, kütüphane köşelerinde yatmak durumunda kalmaktadır. Darbe girişiminin ardından cezaevlerinde daha da artan mahpus sayısı ve yönetimlerin keyfi tutumları neticesinde cezaevi koşulları çok daha ağırlaşmıştır.

15 Temmuz sonrası on binleri bulan yeni tutuklularla cezaevlerinde insan hakkı ihlalleri katlanarak artmaktadır. Doluluk sorununun çözümü için sevk yöntemine başvurulmuş ancak mahpuslar için bu durum adeta bir sürgüne dönmüştür. Mahpuslar ülkenin bir ucundan diğer ucuna gönderilerek ailelerinden uzaklaştırılmıştır. Darbe girişimi ardından Türkiye'nin dört bir yanındaki cezaevlerinden işkence ve kötü muamele şikayetleri gerek tarafımıza iletilmekte gerekse de medyada yer almaktadır.

ÇIPLAK ARAMA, KİTAP YASAĞI, MUHALİF YAYINLAR ENGELİ OLAĞAN BİR HAL ALMIŞTIR

Cezaevlerinde darbe girişimi öncesinde de çok ciddi bir hak ihlali olan ve çoğu cezaevinde karşılaştığımız çıplak arama, kitap yasağı, muhalif yayınlara ulaşma engeli, temizlik malzemelerinin verilmemesi, havalandırma süresinin kısıtlanması, tedaviye ulaşmanın engellenmesi, görüş engeli gibi uygulamalar olağan bir hal almıştır. Tüm bu nedenlerle, 15 Temmuz darbe girişimi ardından cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması, sürgüne dönen sevklerde yaşanan hak ihlallerinin tespiti, yaşanan aşırı yoğunluk ve artan hak ihlallerinin ortaya çıkarılması amacı ile Komisyonun heyetler oluşturarak ivedilikle şikayetlerin yoğunlaştığı cezaevlerine ziyaretlerde bulunması hususunda Komisyon Başkanlığı olarak gereğinin yapılmasını arz ediyoruz."

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)