Çin, Sosyal Puanlama'dan 650 milyar dolar kazandı
AA

Çin yönetimi, 1.43 milyarlık nüfusunun davranışlarını kontrol altında tutmak amacıyla tasarladığı, "sosyal puanlama" sistemi kapsamında oluşturduğu "kara listeyi" genişletiyor.

650 MİLYAR DOLAR CEZA

Pekin yönetiminin uyguladığı "sosyal güven sistemi" çerçevesinde, şirket ve kişilere verilen cezaların tutarı 650 milyar ABD dolarına ulaştı.

AA muhabirinin, Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Kamu Güveni Enformasyon Merkezi'nin yayınladığı "2018 Kara Liste Yıllık Analiz Raporu"ndan derlediği bilgilere göre, ülkede kişi ve şirket bazında "güven kaybı" nedeniyle kara listeye alınanların sayısında, geçen yıl büyük artış oldu.

MİLYONLARCA KİŞİ ULAŞIM ARAÇLARINDAN KISITLANDI

Çin yönetiminin, vatandaş ve şirketleri "sosyal güven" başlığı altında sıralayacak büyük bir puanlama sistemi kurma hedefi çerçevesinde hayata geçirdiği pilot projeler, milyonlarca kişinin ulaşım araçlarının kısıtlanması ve şirketlere milyarlarca dolarlık ceza olarak hayata geçmeye başladı.

Bu kapsamda, geçen yıl sonu itibarıyla kara listeye alınan 17 milyon 460 bin kişiye uçağa binme yasağı uygulanırken, 5 milyon 470 bin kişi de yüksek hızlı trene binmekten men edildi. Bu rakamlar, geçen yıl mayıs ayında hava yolu için 11 milyon 140 bin, demir yolu için ise 4 milyon 250 bin kişiydi.

BLACK MIRROR'DAKİNE BENZER UYGULAMA

Fenomen dizi Black Mirror'un bir bölümünde bahsedilen ülkede yaşayanlar, aldıkları sosyal puanlara göre hayatlarına devam ediyordu. Söz konusu bölümde, puanı düşük olan kişiler uçağa binemiyorlardı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)