Çin mahkemesinden Uygur Türkü Bekri'ye müebbet
AA

Çin'in yüksek mahkemesinden, Nur Bekri ile ilgili yeni bir karar çıktı.

RÜŞVET ALDIĞI BELİRLENDİ

Yüksek Halk Mahkemesi'nin Çin'in sosyal paylaşım sitesi Weibo'daki resmi hesabında yer alan açıklamada, Bekri'nin Şınyang kenti Orta Halk Mahkemesince 1998-2018 yıllarında çeşitli devlet görevlerini yürütürken çok sayıda şirket ve kişiden 79.1 milyon yuan (yaklaşık 64.67 milyon Türk lirası) rüşvet aldığının belirlendiği kaydedildi.

MAL VARLIĞINA EL KONULDU

Bekri'nin rüşvet almak suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı ifade edilen açıklamada, ayrıca hayatı boyunca siyasi haklarından yararlanamayacağı, tüm mal varlığına da el konulduğu aktarıldı.

Açıklamada, Bekri'nin karara itiraz etmeyeceğini bildirdiği ifade edildi. Uygur asıllı Bekri, 2008-2014 yıllarında Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valiliğini, Aralık 2014'ten Ekim 2018'e kadar da Ulusal Enerji İdaresi Direktörlüğünü yapmıştı.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu'nun, pozisyonunu kendisine ve ailesine menfaat sağlamak için kullandığı suçlamasıyla hakkında Eylül 2018'de soruşturma açtığı Bekri, bir ay sonra görevinden alınmıştı.

Çin mahkemesinden Uygur Türkü Bekri'ye müebbet

NİSAN AYINDA TUTUKLANMIŞTI

Komisyonun rüşvet, iltimas, görevi kötüye kullanmak ve soruşturmayı yürüten müfettişlere karşı dürüst olmamakla suçladığı Bekri, geçen yıl mart ayında ÇKP'den ihraç edilmiş, nisan ayında da tutuklanmıştı.

Devlet Başkanı Şi Cinping, 2012'de ÇKP liderliğini devralmasının ardından yolsuzlukla mücadele edeceğini açıklamış, yolsuzluğu "partinin hayatta kalmasına karşı bir tehdit" olarak nitelendirmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)