Çin'in hakim olduğu 3 dijital endüstri
ensonhaber.com

Çin, dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Birçok büyük Çin şehrinde, dijital ödemeleri kabul eden ve kamuya açık veri toplanmasını destekleyen sensörlerle dolu makineler yaygındır. Bu tür teknolojiler süpermarketlerde, alışveriş merkezlerinde ve hatta kaldırımlarda bile bulunuyor.

çin

ÇİN, YENİLİKLERE ÖNCÜLÜK EDİYOR

Çin, dijital endüstrilerdeki çığır açan yenilikler için önemli bir yatırım fırsatını temsil ediyor. Dünyanın en küresel rekabet gücü olan ekonomilerinden birine sahip olan Çin, ortaya çıkan dijital yeniliklerden, büyük ekonomik gelişmeler yaşayabilir. Ülke aynı zamanda dünyanın en başarılı teknoloji girişimlerinin üçte birine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Çin'in mobil ödeme pazarı, Amerika'nın tam 50 katı büyüklüğe sahip.

Çin'in şu anda hakim olduğu 3 sektöre birlikte göz atalım:

1. ROBOTİK

robotik

Uluslararası Robotik Federasyonu 2017 yılında yaptığı açıklamada, Çin'in robot endüstrisi için dünyanın en güçlü pazarı olduğunu ifade etti. Federasyon, ayrıca Çin'in dünyadaki en güçlü endüstriyel robotlara sahip olduğunu ve robot sayısının 2020 yılına kadar 1 milyon adede ulaşacağını belirtti.

Çin'deki akıllı fabrikaların her geçen yıl inanılmaz yükselişi, endüstriyel robotik sistemlerin ülkede bir hayli artmasını sağladı. Küçük çaptaki birçok robot, ülkedeki sokaklarda, restoranlarda, otoparklarda ve kamuya açık birçok alanda kullanılıyor.

2. YAPAY ZEKA

yapay zeka

Çin'de gelişen yapay zeka teknolojileri, yukarıda bahsettiğimiz robotik alanda meydana gelen gelişmeleri çok güzel bir şekilde tamamlıyor. Çin'in en önde gelen teknoloji şirketlerinden bazıları yapay zeka için araştırma ve geliştirme programlarına büyük yatırımlar yapıyor. Şirketin önde gelen üç büyük şirketi Baidu, Alibaba ve Tencent, yapay zeka ile ilgili çalışmalarını her geçen gün daha da artırıyor.

YAPAY ZEKA

Çin dışındaki büyük şirketler de yapay zeka teknolojisinde Çin'den yararlanmanın planlarını yapıyor. Örneğin Google, Çin'de bir yapay zeka merkezi açacağını duyurmuştu.

Gelişmiş yapay zekanın arkasındaki temel teknolojilerden ikisi, görüntü ve ses tanıma yazılımıdır. Çin'in Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Çin, ses ve görüntü yazılımları sayesinde diğer dünya devi şirketlerle rekabet ediyor. Yeni elde edilen verilere göre Çin'deki yapay zeka endüstrisi, ülkenin büyümesine yıllık 1,4 oranında katkı sağlıyor.

3. OTOMATİK HİZMETLER

ÇİN

Etkileyici bir mobil ödeme pazarına ek olarak Çin, otomasyonda da büyük ilerlemeler kaydetmiş durumda. Sürücüsüz araç sektöründe Çinli firma Baidu, Pekin ve Shenzhen'de 100 adet sürücüsüz otobüs projesi gibi çeşitli projeler yürütüyor.

Çin'de otonom araç endüstrisinin gelişmesinin sebeplerinden biri de vatandaşların teknolojiye olan merakı olarak açıklanabilir. Örneğin Çin'de yapılan bir ankete göre vatandaşların yüzde 60'ı, daha gelişmiş bağlantı özellikleri için otomobillerini değiştirmeye sıcak bakıyor. Bu oran Almanya'da ise sadece yüzde 20.

dji

Sadece otonom araç teknolojisi değil, kargo ve paket teslimatı da Çin'de gelişmeye devam ediyor. Ülkenin kırsal bölgelerinde, Çin hükümeti tarafından drone ile paket teslimi testlerine devam ediliyor. Phantom ve Mavic serisi gibi popüler droneları ile bilinen Shenzhen merkezli bir girişim olan DJI, bugün tüketici drone pazarının yüzde 75'ini kontrol ediyor. 2018 yılının Mart ayında DJI, 15 milyar dolar değere ulaşarak son 2 yılda tam 2 kat büyüdü.

Çin'de gerçekleşen bütün bu teknolojik gelişmelerden sonra, Çin pazarı büyük yatırımcılar için oldukça cazip bir hale geliyor.

Aşağıdaki bağlantıdan Ensonhaber Teknoloji Instagram hesabını takip ederek güncel teknoloji haberlerine anında ulaşın.

@eshteknoloji

Günün önemli gelişmeleri VİDEO