Cortana'lı Windows 8.1 tanıtıldı

.Cortana'lı Windows 8.1 tanıtıldı

Windows Phone 8'e gelen ilk dev güncelleme Windows Phone 8.1, Siri'ye rakip dijital asistan Cortana, Swype stili klavye ve bildirim dostu Action Centre gibi özellikler getiriyor.

Yeniden tasarlanmış bir kilit ekranına sahip olan işletim sistemi, seçtiğiniz duvar kağıdını canlı kutucukların arkasında da görebilmenize, VPN kullanabilmenize ve şifrelenmiş e-postalar okuyabilmenize de olanak tanıyor.

OYUNDA GELİŞMİŞ BİR YAPAY ZEKAYDI

Cortana ismi tanıdık geliyorsa, sen Xbox'ın efsanevi FPS oyunu Halo hayranı olmalısın. Cortana, oyunda gelişmiş bir yapay zekaydı ve ana karakter Master Chief'in kişisel asistanı görevini üstleniyordu.

Cortana servisi Siri'nin lezzet ikizi. Microsoft'un Bing arama motoruna bağlı olan Cortana, tamamen sesle kontrol ediliyor. Ajandana yeni etkinlikler eklemek gibi basit görevleri yerine getirebilmesinin yanı sıra; alışkanlıklarını, sık aradığın kişileri ve ana dilini öğrenebiliyor. Microsoft'tan Joe Belfiore, Cortana'nın yeteneklerini göstermek için ona: "Kız kardeşimle bir dahaki konuşmamda, ona köpeğinin nasıl olduğunu sormamı hatırlat" diyor ve Cortana hemen Belfiore'nin kız kardeşinin kim olduğunu öğrenerek, bir dahaki arama için hatırlatıcı düzenliyor.

DİĞER YENİLİKLER

Windows Phone 8.1′in en büyük yeniliği Cortana fakat işletim sistemi bunun dışında da sıkça kullanacağın birçok yenilik getiriyor.

Action Center, Android'deki gibi ekranın üst bölümünden açılıyor ve bu açılan pencerede, bildirimleri, Wi-Fi ile Bluetooth ayarlarını, son mesajlarını, e-postalarını ve uygulama güncellemelerini görebiliyorsun. Evet, bu özellik çok uzun zamandır Android'de ve iOS'ta kullanılıyordu fakat geç olsun güç olmasın, öyle değil mi?

Yeni kilit ekranı da bildirimleri ve ajandanı gösteriyor. Bizi heyecanlandıran bir diğer özellik ise artık duvar kağıdını canlı uygulama kutucuklarının bulunduğu bölümünün arkasında da görebilmen.

Son olarak, Microsoft Windows Phone 8.1′e Work Flow isimli bir klavye geliştirdi. Kaydırarak yazma imkanı sunan bu klavye, daha önce denediğimiz birçok mobil klavyeden daha etkileyici gözüküyor. Work Flow, Windows Phone 8.1 ile birlikte önyüklü gelecek ve alışamazsan, kaydırma yerine dokunarak da yazabileceksin.

NE ZAMAN KULLANABİLECEKSİN

Microsoft'un San Fransisko'da düzenlediği BUILD geliştiriciler konferansında tanıtılan mobil işletim sistemi, önümüzdeki aylarda Windows Phone 8′li cihazlara otomatik güncelleme yoluyla dağıtılacak.