Çukurova Turkcell için 1 milyar 565 milyon dolar ödeyecek

Çukurova Turkcell için 1 milyar 565 milyon dolar ödeyecek

İngiltere Privy Couincil Mahkemesi'nde görülen Turkcell-Altimo hisse davasında karar açıklandı.

1 MİLYAR 565 MİLYON DOLAR ÖDEYECEK

Privy Concil, Çukurova'nın Turkcell hisselerini almak için Altimo'ya 60 gün içerisinde 1 milyar 565 milyon dolar ödemesini kararlaştırdı.

Privy Council sürecinin sonuçlanmaması, ortakların uzlaşamaması nedeniyle Turkcell'in son üç yıla ilişkin genel kurullarının iptal olmasına neden olmuştu. Genel kurulların iptal olması da temettü dağıtımı ve yönetim kurulu üyelerinin seçimi gibi kritik kararların alınmasını engellemişti.

TURKCELL HİSSELERİ PRİM YAPTI

Turkcell hisseleri güne 11,30 liradan başlamasının ardından ilk seansı yüzde 2,68 primle 11,50 liradan tamamladı.

MAHKEME SÜRECİ NASIL BAŞLAMIŞTI?

Çukurova, 2005 yılında o zamanki ismiyle Rus Alfa Grubu ile 3,3 milyar dolarlık bir finansman paketi oluştururken, paket kapsamında Alfa dolaylı olarak yüzde 13,22'lik Turkcell hissesini 1,6 milyar dolara satın almıştı.

Alfa ayrıca yaklaşık yüzde 13,8'lik Turkcell hissesi üzerine de Çukurova'ya 1,7 milyar dolarlık kredi karşılığında rehin koymuştu.

Çukurova bu paket kapsamında yaklaşık 350 milyon dolarlık borç geri ödedikten sonra, Altimo kalan 1,35 milyar dolarlık borcun geri ödenmesinde Çukurova'nın birden fazla defa temerrüde düştüğünü iddia ederek, tarafların arasındaki sözleşme uyarınca yetkili yer mahkemesi olan British Virgin Adaları'nda davalar açmıştı.

ZAMANLAMA İNGİLİZ OYUNU MU?

Çukurova Grubu'nun 12 şirketine birden TMSF tarafından borçlarına karşılık el konulduğu bilinirken, Mehmet Emin Karamehmet'in 2 ay gibi bir sürede 1.5 milyar doları nasıl temin edeceği ise merak konusu oldu. Mahkemenin kararı da bu yüzden ekonomi çevrelerinde İngiliz oyunu olarak yorumlandı.