Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT Haber'de konuştu

erdoğan

İlk seçilmiş Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan, TRT Haber'de önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı kapılarının TRT Haber'e açıldığı bu özel yayında, Cumhurbaşkanılığı koltuğunda geçen 5 aylık sürede neler yapıldığını, ziyaretlerini ve kabullerini anlattı.

Nasuhi Güngör'ün modaratörlüğünde Akif Beki, Hilal Kaplan, Saadet Oruç ve Mahmut Övür'ün sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Başkanlık sistemi" tartışmalarına dair önemli mesajlar verdi.

"19 ÜLKEYİ ZİYARET ETTİM"

"Göreve geldiğimizden beri gündemin dışında kalmadık amacımız aldığımız yetkiyi sonuna kadar kullanmak. Göreve geldiğimden beri 19 ülkeyi ziyaret ettim. Başbakanımıza da olan ziyaretler dolayısıyla ülkemize gelen devlet liderleriyle görüştük."

BAŞKANLIK SİSTEMİ

"Bu konu hakkında çok fazla spekülasyonlar yapılıyor. Özellikle birçok alışkınları değiştirmeye yönelikl adımlar attıldığında bu tür şeyler oluyor. G20 içerisinde 10'u başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Birçok lider bu sistemin faydalı olacağını dile getiriyor. Nasıl muasır medeniyetler seviyesine çıkarız? Bunun derdindeyiz. Türkiye bu süreci milletvekilleriyle işleyecek. Denetimsiz bir anlayışın olması çok çok sıkıntılar doğurur. Başkanlık sisteminde denetleme olacak. Eğer yaşayarak bir şeyi yapıyorsanız netice almanız daha kolaydır."

"Bizim önümüz birçok kez tıkanmıştır. Eğer bizde başkanlık sistemi olsaydı çok daha ileride olurduk. Yargıyla sürekli bir sürtüşme içinde olursanız ülke yönetiminde sorunlar yaşanır. Başkanlık sisteminde bu sorunlar tamamen ortadan kalkmış olacak."

"Şimdi kararlar alırken birini atarken bile 3 kişiden onay geçmesi gerekiyor ve sürekli engelliyor. Bizde yargı engelliyor. Böyle ülke yönetilmez ki... Benim için parlamenter sistemin en büyük eksikliğidir."

NASUHİ GÜNGÖR'Ü ÖRNEK VERDİ

"Başkanlık sistemiyle ilgili asıl konu şudur. Nasuhi Güngör'e bakın mesela. Güvendiğimiz bir isim olduğu için TRT'deki görevi için kendisi hükümet tarafından kaç kere atandı, en az 2-3 kere. Çünkü siz atama yapıyorsunuz, mahkeme iptal ediyor, peşinden hükümet bir kez daha atama yapıyor. O sırada kurumu düşünün. Kurum içi hiyerarşi alt üst oluyor."

Erdoğan Başkanlık sisteminin neden gerekli olduğunu anlattı

"Tabii bu değişiklik için Anayasa değişikliği şart. Bizim hukuku zorlama noktasından sıyrılmamız için başkanlık sistemine ihtiyacımız var. Halkımızın bu tür sistemleri tanıması isabetli olur."

Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT Haber'de konuştu

"İLERİ DEMOKRASİ DENDİĞİ ZAMAN ABD SÖYLENİYOR"

"Dünyada en ileri demokrasi dendiği zaman ABD söyleniyor bu açık ve net. Onlar bu konuları bir hukuk sistemine oturttu. Bizim de bunu hukuk sistemine oturtma imkanımız var. Amerika gelenek ve görenek çerçevesinde bu sistemi oluşturduysa biz de bu şekilde sistemimizi oluşturacağız. Biz hukuk sistemini oluştururken bunları göz ardı etmeyeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT Haber'de konuştu

"MUHALEFETİN KALKINMA GİBİ BİR DERDİ YOK"

"Türkiye'de böyle bir tez ileri sürülünce neden adı padişahlık sistemi adını alıyor? İstiyoruz ki halkımızın refahını daha ileri seviyelere taşıyalım. Muhalefet biz nediysek tam tersini dedi. Beyaz dediğimize siyah, evet dediğimize hayır dedi. Bizim ülkemizde muhalefetin kalkınma gibi bir derdi yok. Ben elimdeki yetkileri ideal şekilde kullanamıyorum ilerde halk sormaz mı? "Biz senden bunları istedik neden yapmadın" diye.. Ben halkın beklentilerini çok iyi biliyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT Haber'de konuştu

"Türkiye'de başkanlık sistemi konusunda evet-hayır bakımından dengeli biçimde. Başkanlık sisteminde Başbakan, başkanın birinci yardımcısı oluyor."

"SORARSANIZ HARİTADA ERMENİSTAN'IN YERİNİ GÖSTEREMEZLER"

"Ermeni diasporası Türkiye ile bir kavganın içersinde süreci işletmeye çalılıyor. Biz diyoruz ki samimiyseniz eğer, açalım arşivlerimizi bırakalım tarihçilerimiz tartışsın, raporlarını bize sunsunlar ve siyasiler olarak oturup konuşalım. Eğer ödememiz gereken bir bedel varsa biz bunu ödeyeceğiz fakat buna yanaşmıyorlar."

"Hiç alakası olmayan ülkere gidip kendilerine göre karar çıkartıyorlar. Sorsanız haritada Ermenistan'ın yerini göstermez fakat parlamentoda Ermenistan ile ilgili karar çıkarıyorlar."

Erdoğan: Sorsanız haritada Ermenistan'ın yerini gösteremezler İZLE

KOBANİ DEĞERLENDİRMESİ

"Şimdi bu DEAŞ terör örgütü tamam oradan çekildi. Ama bakın o kadar insan ne olacak? DAEŞ'in oradan çekilmesi yeterli değildir. Kobani'yi bombalayanlar nerede? Orayı kim inşa edecek. Ben kaç defa kendilerine havadan bombalamayla bu iş çözülmez dedim."

"HAVA HAREKATI BOŞ ÇIKTI"

"Burada kara harekatı kesinlikle yapılmalıydı. Bu yapılan hava harekatı boş çıktı. Biz kesinlikle sadece DEAŞ ile ilgili yapılacak bir operasyonu da kabul etmiyoruz."

"Bu operasyon kesinlikle rejim kaynaklı yapılmalı. Benim anlamadığım Kobani neden bu kadar gündeme geliyor. Neden sadece Kobani üzerinden konuşuyoruz."

"İKİNCİ BİR K. IRAK YARATILMAK İSTENİYOR"

"en bunu Sayın Fabius'a da söyledim. Orada ikinci bir Kuzey Irak yaratılmak isteniyor. Ben Sayın Obama'ya da söyledim PYD denen örgüt PKK'nın uzantısıdır. Bunlara silah veriyorsunuz peki bu silahlar ne olacak?"

"SEVSİNLER SİZİ"

"Rejim Halep'i bombalarken birileri sessiz kalıyor. Halep'te ılımlı muhalefeti bu mücadelede yalnızlığa terk ettiler."

"TOKİ gitsin inşaa etsin' diyorlar. Biraz argo olacak ama 'sevsinler seni' derler. Bütünüyle inşaasına giremeyiz."

ÇÖZÜM SÜRECİ

"Ben, Çözüm Süreci'nde hiçbir zaman maalesef, bu arkadaşların samimi olduğunu görmedim. Şu anda da samimi değiller. Eğer samimi olsalar 6-7 Ekim olayları, hala Cizre, Silopi, buralardaki olaylar olmazdı."

"İstikametlerini belirleyecek bir yolları yok. Ada ile dağın talimatı kesişmeyince farklı adımlar atılıyor. İç güvenlik yargı paketiyle önemli mesafe alınacak. Kürt vatandaşım bu noktada çok farklı bir direnç ortaya koyacak."

PARALEL YAPI

"MGK'da, legal görünüm altındaki illegal faaliyetleri yürüten örgütler diyerek biz paralel devlet yapılanmasını kayda girdik. Bunu tavsiye kararı olarak hükümete gönderdik. Hükümet de buna uyarak burayla ilgili Bakanlar Kurulu kararını çıkardı. Bu, şu demektir: 2015 Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin içinde PDY veya PY olarak yerini almıştır. Nedir? Legal görünüm altında bir illegal örgüt."

"Bir savcı 'bence hedef Erdoğan'dı' ifadesiyle ortaya çıkıyorsa, böyle bir yargı mensubuna güven olamaz."

"Her geçen gün bu mücadelenin haklılığı ortaya çıkıyor, bu mücadele sıradan değil, lütfen hafife almayalım."

CİZRE'DEKİ OLAYLAR

"Maalesef bölgedeki malum partinin üyesi olan belediyeler, bu çalışmaların içersine yer alarak çözüm sürecine de engel oluyorlar. Oradaki vatandaşlarımızın yaşama hakkını da engelliyorlar. Red, inkar, asimilasyon politikalarını ayak altına alan biz olduk."

CHARLIE HEBDO OLAYI

"Fransa istihbaratı içeride yatıp çıkanları neden takip etmedi? Olaya buradan bakmak lazım."