Darbeci Mehmet Dişli'ye 141 kez ağırlaştırılmış müebbet
AA

FETÖ'nün darbe girişiminde Genelkurmay'daki eylemlerle ilgili sözde "Yurtta sulh konseyi" üyelerinin de sanığı olduğu çatı davada, karar açıklandı.

141 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Hulusi Akar'a darbeyi tebliğ eden sözde "Yurtta sulh konseyi" üyesi eski tümgeneral Mehmet Dişli, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis aldı.

Hulusi Akar ile Yaşar Güler'in alıkonulma anıFOTOĞRAF: Hain darbe girişimi gecesi FETÖ'cü Mehmet Dişli koridorda telefon görüşmesi yaparken.

Mehmet Dişli, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlarından yargılanıyordu.

Darbeci Mehmet Dişli'ye 141 kez ağırlaştırılmış müebbet

Hain darbe girişimi gecesinde Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda darbe hazırlıkları için toplanan 33 Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) personeli, Genelkurmay'a doğru otobüsle yola çıktı.

"HERKESİ ALACAĞIZ"

Karargaha dönen dönemin Genelkurmay Stratejik Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, saat 21.00'de makam odasına girdiği Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a, "Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar tugaylar yola çıktı." sözleriyle darbeyi tebliğ etti.

Söylenenlere tepki göstererek, girişimi desteklemeyeceğini belirten Akar'ın, ağzı ve burnu içeri giren diğer darbecilerce kapatıldı, elleri plastik kelepçeyle bağlandı.

Akıncı Üssü'nden gelen darbeci ÖKK personeli, karargaha dönen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, beraberindeki Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar ve emir subayı Yunus Can'ı derdest etti. Çolak'ın koruma astsubayı Piyade Başçavuş Bülent Aydın, olaya müdahale etmeye çalışırken şehit edildi.

Darbeci Mehmet Dişli'ye 141 kez ağırlaştırılmış müebbet

SABAH SAATLERİ

Orgeneral Akar, Başbakan Binali Yıldırım veya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştürülmesine yönelik talebini, darbe girişimine katılan odadaki generallere iletti.

Akar, Başbakan Yıldırım ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştürüldü. Orgeneral Akar, görüşmelerinde, "Hiçbir pazarlık söz konusu olmayacak. Askeri savcı, Cumhuriyet savcısı, polis ve inzibata teslim olacak." ifadelerini kullandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar için bir askeri helikopter hazırlatıldı.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Öztürk, Akar'a gelme teklifinde bulundu. Gece boyunca yaşadığı izlenimler kapsamında bu isteği kabul etmeyen Orgeneral Akar, "Sen burada kal, kızının evi burada." dedi.

Orgeneral Akar, askeri helikopterle Çankaya Köşkü'ne gitti. Helikopterde, Tümgeneral Dişli de yer aldı.

DARBECİ MEHMET DİŞLİ'NİN İFADESİ

Mehmet Dişli'nin beyanı şöyleydi;

"Bunlar iki kişiydiler, sivil giyimliydiler, uzun namlulu bir silahtı. Birinin üzerinde siyah hücum yeleği veya çelik yelek türü bir şey vardı. Beni yan tarafa bir yere çektiler. Burada önüme iki üç kart ve bir kalem koyup, 'Komutana bunları arz edeceksiniz' diye bana birtakım şeyleri dikte ettiler. Silahlı kuvvetler duruma el koydu, yurtta sulh konseyi kuruldu... Biri bir şey söylüyor, diğeri bir şey söylüyor. İşte yurtta sulh konseyi kuruldu, birazdan konsey üyeleri buraya gelecek, canlı yayın olacak, Sayın Cumhurbaşkanı yakalanmış olacak. Ellerinde WhatsApp gibi bir şey vardı, buradan göstereceğiz, komutan da bizimle olsun falan..."

"AKAR BENİ YANLIŞ ANLADI"

Komuta katına silahla girilemeyeceğini bilmesine rağmen tabancasıyla komuta katına kadar giren Dişli, inkar ve yalanlarını mahkemede de sürdürdü.

Akar’ın kendisini yanlış anladığını savunan Dişli, "Sayın Genelkurmay Başkanı ile aynı akıbete uğrayarak, kendi iradem dışında silahlı tehditle Akıncı Üssü'ne götürüldüm." iddiasında bulundu.

Dişli, "Orgeneral Akar'ın odasına yalnız girdiğini" belirtmesi üzerine kendisine yöneltilen, "Nasıl olsa yanınızda kimse yok. 'Komutanım, dışarıda silahlı iki kişi bana bunları yazdırdı, tehdit ettiler, böyle bir şeyden bahsediyorlar' demediniz mi?" sorusuna karşılık, "O şokun etkisindeyiz. Genelkurmay Başkanının makamına 2 metre mesafede başıma bu iş geldi. O an hangi sırayla ne söylediğimi hatırlamıyorum." şeklinde savunma yaptı.

Mehmet Dişli, söz konusu iki kişiyi tekrar görmediğini de öne sürdü.

Darbe girişimi sonrası Hulusi Akar'dan ilk görüntü VİDEO

Darbeci Mehmet Dişli'ye 141 kez ağırlaştırılmış müebbet

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)