Davutoğlu: Aleviler nasıl hala CHP'li olabiliyor

ahmet davutoğlu

İşte Davutoğlu'nun uçakta gazetecilerle paylaştığı görüşlerden önemli başlıklar:

"İLERLEMENİN ÖNÜNE MAYIN KONDU"

"Gezi olaylarının 17 Aralık’ın arkasına baktığımızda hep toplumsal bir zemine dayanma çabası görüyoruz. Gezi’nin şehirli bir zemine dayanan bir görünümü vardı, 17 Aralık dini, Kobani etnik görünümlüydü. Bu tarz mayınlar sürecin önüne çıkartıldı. Ne zaman bu konuda bir ilerleme kaydetsek birşekilde sabote ediliyor. Rahmetli Turgut Özal zamanından bu yana durum böyle."

"İÇ GÜVENLİK YASASI REFORMDUR"

"Haziran 2015’ten önce bir olumsuz gelişmeyle karşılaşma ihtimalimiz söz konusu. Yolumuza bu tarz mayınlar çıkabilir düşüncesiyle 3 tedbir aldık: Çözüm Süreci mekanizmasını kurumsallaştırdık, İç güvenlik reformu paketi hazırladık, Orta vadeli ekonomik programı açıkladık. İç güvenlik yasası bu hafta içinde Meclis’te olacak. Bu, vatandaşlık hukukunu gözeten bir reform. Doğu’daki vatandaşlardan ‘Kamu düzenini koruyun’ talebi geldi. Bu reform çözümü teşvik eder. 6-7 Ekim olayları seçimlerden önce ‘Burada siyaseti ben konuşurum’ mesajıydı. Ancak halk 6-7 olaylarını benimsemedi. Halkın kamu düzenini istediği ortaya çıktı. Herkes provokasyona karşı duyarlı olmalı. Çünkü etnik mezheple ilgili konularda manipüle edilemeyen tek şey sandık."

"ÜÇÜNCÜ GÖZ SÖZ KONUSU OLAMAZ"

"Çözüm Süreci, demokratikleşme sürecinin doğal bir sonucu. Zaten akil insanlar var, dışarıdan yabancı göz yani üçüncü göz diye birşey sözkonusu değil.  Oslo aracılı yürütülen bir süreçti ve gördük yürümedi. Bu mesele Türkiye vatandaşları arasında konuşulmalı."

"ALEVİLERİN NASIL CHP'Lİ OLABİLDİKLERİNE HEP ŞAŞMIŞIMDIR"

"Türkiye’deki Alevilik geleneği iki kez kesintiye uğradı. Birincisi, İkinci Mahmud çağdaşlık adına Bektaşi dergâhlarını kapattı. Sonra tek parti döneminde bu tür akımlara dönük tedbirler alındı ve Aleviliğin sürekliliği kesintiye uğradı. Bunun sorumlusu Ak Parti mi, Sünnilik mi? Dersim’de Sünniler mi var? Sünniler toplanıp Dersim’i mi bastı? Biz zulmün her türüne karşıyız. Benim bu konudaki sözlerim üzerine Kılıçdaroğlu ‘Sen önce Maraş’ın ve Madımak’ın hesabını sor’ diyor. Kim kimden hesap soracak. Kahramanmaraş olduğunda CHP iktidardaydı. Madımak olduğunda SHP koalisyon ortağıydı. ‘Kontrgerilla yaptı’ deniyorsa, Ecevit araştırsaydı. Sorsaydınız hesabını. Ben, bütün bu yaşananlardan sonra Alevilerin nasıl CHP’li olabildiklerine hep şaşmışımdır. Önümüzdeki günlerde Alevi önderleriyle bir araya geleceğim ve bu konuda ne gibi yeni adımlar atılabileceğini araştıracağız."