Demokratikleşme Paketi'nde ilk 8 madde kabul edildi

Demokratikleşme Paketi'nde ilk 8 madde kabul edildi

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve soruşturma usulünde değişiklik içeren kanun teklifindeki, 2 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlarda şüpheli ya da sanığın mükerrir, itiyadi suçlu ya da suçu meslek edinen kişi olması durumunda tutuklanabileceğine ilişkin düzenleme, CHP'li milletvekillerinin itirazı üzerine metinden çıkarıldı.

TBMM Adalet Komisyonu, kamuoyunda "yeni demokratikleşme paketi" olarak bilinen Terörle Mücadele Kanununun 10. Maddesi Uyarınca Kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşmelerine devam etti. Komisyon, 13 saatlik toplantıda teklifin ilk 8 maddesini kabul etti.

Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, 17 Aralık operasyonuyla ilgili ses kayıtlarının ortaya çıkması nedeniyle başlayan soruşturmanın gizliliği tartışmalarına değindi. Bir iş adamının kendisine ihale verilmesi sonucunda para alışverişini konuşmasının kişisel olmadığını savunan Günay, "Konunun kamu tarafından bilinmesinde kamu yararı vardır. Bunun sorumluluğunu yapanlar düşünmeli, açıklayanlar değil" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan ise ses kayıtlarının soruşturma evrakları içinde olduğunun kesin olarak bilinmediğini dile getirerek, bunları yaymanın suç olduğu kanısında olduğunu söyledi. Bu belgelerden birisinin dahi imzalı olduğunu görmediklerini belirten Turan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da ifade vermekten kaçmadığını vurguladı. Turan, Bilal Erdoğan'ı tanıdığını ifade ederek, "Bilal Erdoğan'a giden evrak yok. Evrak geldiği gün ifade vereceğine ben kefilim" dedi.

"GAZETECİLER VE AKTİVİSTLER CEZALANDIRILIYOR"

Teklifin, 2 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlarda şüpheli ya da sanığın mükerrir, itiyadi suçlu ya da suçu meslek edinen kişi olması durumunda tutuklanabileceğine ilişkin düzenlemesine CHP'li milletvekilleri itiraz etti.

Düzenlemenin özgürlükçü anlayışla bağdaşmadığını ifade eden CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, suçluların kategorize edilemeyeceğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz de 2 yıldan az hapis cezası gereken suçların belli olduğunu, bunların başkalarını rahatsız etme, dini nikah kıyma ve kumar gibi suçlar olduğunu anlatarak, "Teklife göre bir yıl içinde iki kere tencere tava çalanlar tutuklanabilecek" diye konuştu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de "Bu maddenin getirilmesi, gazetecilere ve aktivistlere ceza amacı taşıyor. Hedef, sivil inisiyatifi baskılamadır. Hangi kitleyi hedef alarak bu düzenlemeyi getirdiniz?" dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ise Gezi olayları sürecinde Kırklareli'de kadınların, gençlerin, çocukların kimseyi rahatsız etmeden eylem yaptığını ve bunun emniyet tarafından takdir edildiğini söyledi. Dibek, kentte her 5 kişiden birine dava açıldığını, bir kişinin 27 davası olduğunu ifade ederek, düzenlemenin teklif metninden çıkarılmasını istedi.

BOZDAĞ: TEKLİF KALKARSA "BİR KAPIDAN GİRDİ, ÖBÜR KAPIDAN ÇIKTI" DEVAM EDER

Eleştirilere cevap veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, düzenlemenin kamu düzeni açısından önemli olduğunu belirterek, 2 yıldan az hapis cezası öngören suçlarda tutuklama yasağı olduğu için suç işlemeyi alışkanlık haline getirenler olduğuna dikkati çekti. Bozdağ, "Tutuklama yasağı olduğu için işlem yapılamıyor. Kamuoyunda 'bir kapıdan girdi öbüründen çıktı' deniliyor" diye konuştu.

CHP'lilerin itirazları üzerine AK Parti, söz konusu düzenlemeyi teklif metninden çıkaran önerge verdi.

Önergeye AK Partili ve muhalefet milletvekilleri "kabul" oyu kullandı, ancak AK Partili Turan "ret" oyu verdi. Turan, "Gezi'yi kollayacağız diye başka hata yapıyoruz" dedi.