Dengir Mir Mehmet Fırat kimdir

 Mehmet Fırat

Dengir Mir Mehmet Fırat, 8 Ağustos 1943 tarihinde Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra çiftçilik, serbest avukatlık, ihracatçılık gibi çeşitli sektörlerde çalıştı.

SİYASİ KARİYERİ

Siyasete Adalet Partisi'nde başlayıp Doğru Yol Partisi ile devam etti. Çeşitli görevleri yerine getiren Fırat, 2000 yılında Fazilet Partisi’nden aday olup milletvekili seçildi. Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından yeni bir oluşuma giren AK Parti'nin yanında yer alarak kurucu üyesi oldu. 2002 seçimlerinde Ak Parti Mersin Milletvekili, 2007 seçimlerinde Ak Parti Adıyaman Milletvekili olarak meclise girdi. AK Parti’de Genel Başkan Yardımcılığı ve MKYK üyeliği görevlerinde bulundu. Sivil Anayasa Komisyonu'nda yer aldı.

‘BU VEBALİ TAŞIYAMAM’

Bir dönem ikinci adam olan Fırat, 2008 yılında Ak Parti’deki görevinden, 2014 yılında partiden istifa ettiğini açıkladı. “Bu manevi sorumluluğun ağır vebali olduğu kanısına vardım” diyen Fırat, Köşk seçiminde oyunu da Selahattin Demirtaş’a vereceğini açıklamıştı.