Dış basında İstanbul seçimleri
ensonhaber.com

İstanbul'da yenilenen seçimin galibi CHP'li Ekrem İmamoğlu oldu. Seçimlere dış basının ilgisi de oldukça fazlaydı. İngiliz ve ABD basını İmamoğlu'nun zaferini sitelerinin giriş sayfasında, en üstten verdi.

Ekrem İmamğolu'nun seçimi kazanmasından çok manşetlerde "İktidar partisinin yenilgisi" ifadelerine yer verildi.

"ERDOĞAN'IN PARTİSİ YENİLDİ"

İngiliz Guardian gazetesi İstanbul seçimlerine geniş yer ayırdı. Seçim sonuçlarına ilişkin yayınlanan haberde "Erdoğan'ın partisi yenildi" başlığını kullanan Guardian, CHP'li İmamoğlu'nun seçimi kazanmasını "zafer" olarka duyurdu.

Dış basında İstanbul seçimleri

CNN

ABD'li CNN International da benzer bir dille haberini okuyucularına servis eti. "İstanbul seçimleri Erdoğan'a kaybettirdi" başlıklı haberini sitesinin en üstünden veren CNN, "Türk muhalefeti İstanbul belediye başkanlığı resmi olmayan sonuçlara göre kazandı." dedi.

Dış basında İstanbul seçimleri

BBC

İngiliz BBC'de de benzer ifadelerle kaleme alınan haberler yayınladı. BBC haberi "Türkiye'nin İktidar partisi İstanbul seçimlerinde kaybetti" başlığıyla okurlarına sundu.

Dış basında İstanbul seçimleri

Haberde İmamoğlu'nun %53'lük bir sonuç ile rakibini farkla geride bıraktığını belirtirken, İstanbul'u kaybeden AK Parti için büyük bir yenilgi olarak duyurdu.

THE NEW YORK TIMES

"Türkiye Cumhurbaşkanı yeniden yapılan İstanbul seçimlerinde ağır yenilgiye uğramış görünüyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan siyasi kariyerinin en büyük yenilgisiyle karşı karşıya çünkü kendi partisinin adayı yenilenen İstanbul seçimlerinde yenilgiyi kabul etti."

WASHINGTON POST

"Muhalefet adayı yeniden yapılan İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerini kazandı, Erdoğan'ın iktidar partisi başarısızlık yaşadı Muhalefet partisi adayı Ekrem İmamoğlu, Türkiye’nin güçlü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar partisinin elinde tutulması yönündeki kararlılığına rağmen, İstanbul belediye başkanlığı yarışında ikinci bir zafer kazandı."

LE MONDE

"Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adayı İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerinde yenilgisini kabul etti. Türkiye'nin en zengin ve en kalabalık şehri İstanbul'un kaybı, Cumhurbaşkanı Erdoğan için ciddi bir başarısızlık."

HAARETZ

"İmamoğlu, 25 yıl sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinden veya İslamcı kökenli olmayan ilk belediye başkanı olabilmek için 12 hafta önceki zaferini yeniden kazanmaya çalıştı. "

THE TELEGRAPH

"Erdoğan'ın partisi, tartışmalı İstanbul yeniden seçimini kaybetti. Tartışmalı yeni seçimde, muhalefet adayı rahat bir zafer kazandı. Eleştiriler, Erdoğan'ın İstanbul'un yönetimi bırakmakta isteksiz olduğu yönünde çünkü İstanbul büyük bir ekonomik güç ve İslamcı kesim için patronaj kaynağı. Binali Yıldırım iyi huylu bir Erdoğan taraftarı olarak bu pazar günü daha yumuşak bir ton kullandı ve, 'Bilerek veya bilmeyerek bir yanlış yaptıysak, adaletsiz bir şey yaptıysak, rakiplerimiz ve İstanbullular'dan özür dileriz' açıklamasında bulundu. Erdoğan'ın yenilmezlik imajını sarsan bu seçim sonrasında bile Erdoğan, ülkesinin çıkarlarını savunan bir kahraman olarak görülmeye devam ediyor."