Diyarbakır'da terör saldırıları: 1 şehit 6 ölü 39 yaralı
İHA

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi’nde Jandarma Komutanlığı’na uzun namlulu silahlarla ateş açan PKK’lı teröristler, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bomba yüklü araç, roketatar ve uzun namlulu silahlarla eş zamanlı saldırı düzenledi.

Diyarbakır'da terör saldırıları: 1 şehit 6 ölü 39 yaralı

1 POLİS ŞEHİT OLDU

Şiddetli patlamada emniyet binası büyük hasar meydana gelirken, emniyetin yakınlarında bulunan 2 katlı müstakil bir ev çöktü. Diyarbakır Valiliği, saldırıda lojmanda kalan 2 polis yakını ile lojmanın yakınındaki binada meydana gelen göçükte enkaz altında kalan 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 1 polisin şehit olduğunu ve 6’sı polis, 8’i de polis yakını olmak üzere toplam 39 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Saldırıda hasar gören polis lojmanlarında arama kurtarma çalışmaları sırasında cansız bedeni çıkartılan kişinin polis olduğu belirtildi.

ENKAZDAN BEBEK CESEDİ ÇIKTI

Enkazdan çıkarılan cansız bedenler arasında bir bebek ve bir kadın olduğunu duyurdu.

Emniyetin yanında çöken binada Lokman Açıkgöz ve Sadık Efe Açıkgöz ile adı henüz açıklanmayan bir kişi hayatını kaybetti.

Diyarbakır'da 3 ayrı noktada terör saldırısı

YOLDA EL YAPIMI PATLAYICI İNFİLAK ETTİ

Çatışma sürerken, ilçeye Diyarbakır'dan polis ve askerler ile ambulanslar, itfaiye ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Bu arada, bölgeye takviye kuvvet olarak Çınar'a gelen askeri konvoyun sırasında yola tuzaklanmış el yapımı patlayıcı infilak etti. Patlamada şehit ve yaralı olup olmadığı henüz açıklanmadı. Diyarbakır'daki hastaneler de Çınar'dan gelecek yaralılar için alarma geçirilip, doktorlar göreve çağırıldı.

Diyarbakır'daki terör saldırısı sonrası olay yeri

Diyarbakır'da terör saldırıları: 1 şehit 6 ölü 39 yaralı

40 DAKİKA ÇATIŞMA

Binanın lojman girişinin de bulunduğu arka kısmında bomba yüklü aracı infilak ettiren PKK’lı teröristler ardından roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açtı. İlçede bulunan güvenlik güçlerinin anında karşılık vermesiyle çıkan çatışma yaklaşık 40 dakika sürdü.

Diyarbakır'da terör saldırıları: 1 şehit 6 ölü 39 yaralı

BİSMİL'DE YOLA DÖŞENEN PATLAYICI İNFİLAK ETTİRİLDİ

Bismil'den takviye kuvvet olarak gelen askeri araç konvoyu geçişi sırasında da yola tuzaklanan patlayıcı infilak ettirildi, şehit ve yaralı olup olmadığı heniz açıklanmadı.

VALİLİK: 6 ÖLÜ, 39 YARALI VAR

Diyarbakır Valiliği, Çınar İlçesi’nde PKK’lı teröristlerin bomba yüklü araçla Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlediği saldırıda lojmanda kalan 2 polis yakını ile lojmanın yakınındaki binada meydana gelen göçükte enkaz altında kalan 4 vatandaşın hayatını kaybettiği, 6’sı polis, 8’i de polis yakını olmak üzere toplam 39 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Diyarbakır'da terör saldırıları: 1 şehit 6 ölü 39 yaralı

Açıklamada şöyle denildi:
"13.01.2016 günü saat 23.30 sıralarında BTÖ mensuplarınca ilimiz Çınar İlçesi’nde Çınar İlçe Emniyet Amirliği hizmet binası ve emniyet lojmanlarının bulunduğu binaya yönelik olarak patlayıcı yüklü araç infilak ettirilmiş, patlamayla eş zamanlı olarak İlçe Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Amirliği’ne uzun namlulu silahla saldırıda bulunulmuştur. Düzenlenen saldırılara güvenlik güçlerimiz tarafından misliyle karşılık verilmiştir. Olayın gerçekleşmesinin hemen akabinde valilik bünyesinde İl Kriz Merkezi oluşturulmuş, Çınar İlçesi’ne yeterli sayıda sağlık, itfaiye ve AFAD ekipleri yönlendirilmiş, ayrıca takviye olarak çok sayıda jandarma ile polis görevlendirilmiştir.

lçe Emniyet Amirliğine yönelik olarak düzenlenen patlayıcı yüklü araçla yapılan terör saldırısı sonucunda; lojmanda ikamet eden 3 polis yakını hayatını kaybetmiş, 6’sı polis ve 8’i polis yakını olmak üzere 14 kişi yaralanmıştır. Ayrıca yaşanılan patlamanın etkisiyle lojman yakınındaki bir binada yıkıntı meydana gelmiş, arama-kurtarma ekiplerinin bahse konu binada yaptığı çalışmalar neticesinde 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş olarak ve 5 vatandaşımız yaralı olarak enkaz altından çıkarılmıştır. Lojman civarında yer alan binalarda ise toplam 20 vatandaşımız yaralanmıştır. Yaralılar ilimiz merkez hastanelerine intikal ettirilmiş olup tedavileri devam etmektedir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz.

Yapılan ilk incelemelere göre meydana gelen patlamadan kaynaklı olarak İlçe Emniyet Amirliği hizmet binası, İlçe Emniyet Amirliğine ait lojmanlar ve emniyet binasına yakın ikametlerde büyük çapta hasar meydana geldiği tespit edilmiştir. Konu ile ilgili çok yönlü araştırmalar devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Diyarbakır'da terör saldırıları: 1 şehit 6 ölü 39 yaralı

SALDIRININ ŞİDDETİ GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI

Saldırının şiddeti günün ağarması ile birlikte ortaya çıktı. Patlamada, lojman binası yanıp, çöküntüler oluşurken, karşısındaki müstakil bir ev yerle bir oldu. İlçede, birçok ev ve işyerinde de hasar oluşurken, patlamanın şiddetiyle lojmanların ve emniyet binasının bulunduğu cadde ile alt ve üst caddelerindeki birçok ev ve işyerinin camları kırıldı. İlçede, dün gece bombalı saldırının ardından bir süre güvenlik güçleri ile çatışan teröristlerin kaçarken DBP binasını da ateşe verdiği görüldü. Binanın büyük bir bölümü yandı.

Diyarbakır'da terör saldırıları: 1 şehit 6 ölü 39 yaralı

KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Lojman binasında patlamanın hemen ardından başlayan arama kurtarma çalışmaları ise sürüyor. Etrafı güvenlik şeridi ile çevrilen bölgede, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Çınar İlçe Belediyesi’ne ait itfaiye, 112 acil servis ve AFAD ekipleri çalışmalarına devam ediyor.

Diyarbakır'da terör saldırıları: 1 şehit 6 ölü 39 yaralı

"BÜYÜK BİR PATLAMA SESİ GELDİ"

Patlamanın yaşandığı sırada işyerinde olduğunu anlatan bir esnaf, gece saat 23.30 civarı büyük bir patlama sesi duyduklarını belirterek, “Sesi duymamın ardından dışarı çıktım. Emniyet tarafından kepenkleri indirip eve kaçtık. Fırının kapısı düştü patlamanın şiddeti nedeniyle. Ardından silah sesleri geldi” dedi.

Diyarbakır'da terör saldırıları: 1 şehit 6 ölü 39 yaralı

JANDARMA KOMUTANLIĞI’NA DA ATEŞ AÇILDI

Bu sırada PKK’lılar ilçe çıkışında bulunan Çınar Jandarma Komutanlığı’na da uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Askerlerin karşılık vermesiyle çıkan çatışmada ölen ya da yaralanan olmadığı öğrenildi.

Çınar’a sevk edilen güvenlik güçleri ilçe giriş ve çıkışlarını tutarken, geniş çaplı operasyonda başlattı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)