Doğu ve Güneydoğu'da hasarlı konutlar yenilenecek

3

Hükümet, Doğu ve Güneydoğu’da terörü ortadan kaldırarak, bölgeleri cazibe merkezine dönüştürecek seferberlik için çalışmalara başladı. Yatırımcılara arazi tahsisinden devlet alım garantisine kadar pek çok imkanın sunulacağı pakette ilk etapta 35 milyar dolarlık destek de bulunuyor.

1.4 MİLYARLIK TEMEL ATACAK

Özellikle terör örgütünün hedef alarak hendek ve barikatlarla büyük zarar verdiği Sur bölgesini yeniden cazibe merkezi haline getirecek projelerin temeli de Yıldırım'ın ziyaretinde atılacak.

Temel atılacak projelerin değeri 1.4 milyar lirayı buluyor. Teröre karşı ekonomik ve sosyal seferberliği içerecek 'Doğu-Güneydoğu'da Yeniden Kalkınma ve Ekonomik Gelişme Programı' bölgenin çehresini yenileyecek. Akşam'ın haberine göre, bu kapsamda, Van'dan Kars'a, Diyarbakır'dan Şanlıurfa'ya kadar bazı iller 'cazibe merkezi' ilan edilecek.

Bu illerin etrafındaki iller de, sağlanacak destek ve yapılacak yatırımlardan aynı derecede yararlanacak. Plan, bölgede toplam 22 ili hızlı şekilde kalkındırmayı, bölge insanına iş ve aş imkanı sağlamayı, bölgenin çağdaş ve modern hale dönüşerek cazibe merkezi haline gelmesini hedefliyor.

KONUTLAR 1 YILA HAZIR

Atılacak adımlardan biri, terör örgütünün hendek ve barikatlarla kullanılamaz hale getirdiği vatandaşların konutlarıyla ilgili olması planlanıyor. Silopi'den Cizre'ye, İdil'den Sur'a kadar hasar tespit çalışmaları sonlandı. Vatandaşlar için bir yıl içinde yeni konutlar yapılacak.