Domuzdan insana organ nakli yapılacak
Ajanslar

organ

İspanyol Juan Carlos Izpisua önderliğinde bir grup bilim insanı, İspanya'nın güneyindeki Murcia kentinde bir domuz çiftliğinde yapılan deneyleri basına ilk defa açtı.

DOMUZDAN ORGAN NAKLİ BAŞLAYACAK

İzpisua, bu laboratuvar çiftliğinde yetiştirilen domuzların iç organlarının insan vücuduna aktarılması konusunda sayısız deneyler yaptıklarını vurgulayarak son aşamaya geldiklerini ve çok yakın bir gelecekte pankreas, kıkırdak, böbrek ve kornea naklinin mümkün olabileceğinin müjdesini verdi.

ORGANLAR ARASINDA İNANILMAZ BENZERLİKLER VAR

Domuz ile insanın iç organları arasında inanılmaz benzerlikler yaşandığına işaret eden Dr.Juan Carlos İzpisua; “Koroner arter yoluyla kan dağıtımının domuzlar ve insanlar arasında neredeyse aynı olduğunu, derinin farklılık taşımadığını, ilk aylardaki embriyon gelişiminin bile bu hayvanla insan arasında bire bir uyduğunu söyleyebilirim” dedi.

Bilim insanlarının domuzu, deneylerde son yıllarda sıkça kullanmaya başladığına dikkat çeken İzpisua, buna örnek olarak domuz kalp kapakçıklarının yıllardır alternatif olarak kardiyoloji alanında kullanıldığını hatırlattı. Dr.Juan Carlos İzpisua, bu çalışmaların bir de etik yönü olduğuna da vurgu yaparak “Bazı ülkelerin bu nakle nasıl tepki göstereceğini bilmemiz gerekir” dedi.