Putin; Çözüm süreci basit olmayacak
ensonhaber.com

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te basın toplantısında konuştu.

Putin, Ukrayna savaşı ve diğer başlıklarda değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna'da devam eden çatışmalara işaret eden Putin, "Meselenin çözüm süreci basit olmayacak ve zaman gerektirecek." dedi.

"Sahadaki gerçekleri kabul etmek zorunda kalacaklar"

Putin, "Öyle ya da böyle bu sürecin tüm katılımcıları sahadaki gerçekleri kabul etmek zorunda kalacak." diye konuştu.

Moskova'nın Ukrayna ihtilafı konusunda diyaloğa girme arzusunu yeniden teyit eden Putin, "Ama sonunda müzakere etmek gerekecek." şeklindeki görüşünü paylaştı.

Nükleer saldırı uyarısı: Yeryüzünden silinirler

Sözü nükleer saldırı söylentilerine getiren Vladimir Putin, "Moskova'ya nükleer saldırı başlatan herhangi bir ülke yeryüzünden silinecek." ifadesini kullandı.

Putin, düzenli olarak ülkesinin nükleer kuvvetleri tarafından tatbikatlar düzenlendiğini aktarırken, ABD ile olan anlaşmalar uyarınca gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını söyledi ve ekledi:

"Hepsini görüyorsunuz, saklamıyoruz. Ortaklarımıza bu tür tatbikatlar yürüttüğümüzü bildiriyoruz. Aynı şeyi en çok onlar yapıyor."

Putin; Çözüm süreci basit olmayacak

"Nükleer savaş tehdidi büyüyor"

Rusya Devlet Başkanı, geçtiğimiz günlerde, "Nükleer savaş tehdidi büyüyor. Rusya (nükleer) ilk kullanmayacak, ilk kullanmayacaksa ikinci de olmayacak. Çünkü nükleer silahın topraklarımıza yönelik kullanılması imkanları çok sınırlı. Nükleer silahı jilet gibi sallayarak dünyada dolaşmayacağız." demişti.

Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması

Ukrayna'da Rus ordusuyla ilgili her şeyin "istikrarlı ve yolunda olduğunu" anlatan Rus lider, "Bugün yeni seferberlik için hiçbir etmen yok." vurgusu yaptı.

AA'nın aktardığına göre, Batılı ülkelerin Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyat uygulama kararına ilişkin Putin, "Petrole uygulanan tavan fiyat, petrolümüzü sattığımız fiyat seviyesinde, etkilenmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Mahkum takası: Her şey mümkün

Öte yandan Putin, Rusya ve ABD istihbarat birimleri arasında temasların sürdüğünü belirterek, yeni mahkum takas ihtimali için "Her şey mümkün." dedi.

Putin; Çözüm süreci basit olmayacak

Enerjide iş birliğine destek mesajı

Rusya'nın, Avrasya Ekonomik Birliği'ndeki (AEB) ekonomilere enerji kaynaklarının sağlanması için bir koordinasyon kurulunun oluşturulmasını desteklediklerini dile getiren Putin, şöyle devam etti:

"Enerji alanındaki iş birliği de giderek daha aktif bir şekilde teşvik ediliyor. Bu toplantının sonunda, enerji alanında AEB devletlerinin yetkili kurumlarının başkanlarından oluşan bir konsey kurulmasına karar verilecek.

Rusya, kilit enerji kaynakları ve Birliğin ortak enerji pazarlarının geliştirilmesi ile ulusal ekonomilerin uzun vadeli olarak sağlanmasıyla ilgili konuları profesyonelce ele alacak böyle bir koordinasyon yapısının oluşturulmasını kesinlikle destekliyor. Uygun planlarımız var ve bunları gerçekleştirmek için çaba göstereceğiz."