ABD de Rusya'nın soruşturma talebini veto etti
AA

Rusya'nın sadece Suriye'de kimyasal silah kullanımı soruşturmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu tasarı, gerekli olan 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi. Rusya aldığı ilk ret cevabının ardından tasarayı ikinci kez sundu ve yeniden aynı cevabı aldı.

ABD de Rusya'nın soruşturma talebini veto etti

ABD'DEN MİSİLLEME GELDİ

Rusya, ABD'nin Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal silah kullanımının soruşturulması ve sorumluların belirlenmesini talep ettiği tasarısını veto ettikten sonra BM Güvenlik Konseyi'nde karşı bir tasarıyı oylamaya sundu.

Rusya'nın bu tasarısı BMGK'de gerekli olan 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi. Rusya'nın tasarısına sadece 6 ülke destek verirken 7 ülke karşı çıktı, 2 ülke de çekimser kaldı.

ABD de Rusya'nın soruşturma talebini veto etti

RUSYA SADECE SURİYE'DE YAPILSIN İSTİYORDU

Rusya kendi sunduğu karşı tasarıda BM mekanizmasının sadece Suriye'de kimyasal silah saldırısının gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyip BMGK'ye rapor etmesini ve saldırının sorumlularının mekanizma tarafından değil BMGK tarafından belirlenmesini istiyordu.

Bu arada, Rusya'nın ikinci bir tasarısı daha bulunuyor ancak konseyde oylamaya sunulup sunulmayacağı henüz bilinmiyor.

RUSYA TASARIDA DA DESTEK GÖRMEDİ

Rusya'nın Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunduğu ikinci tasarı da gerekli desteği görmediği için kabul edilmedi.

Rusya, Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki kimyasal silah saldırısına ilişkin soruşturma yürütülmesini talep eden BMGK'ye ilettiği ilk tasarısı kabul edilmeyince, ikinci tasarısını da konseyde oylamaya sundu.

6 ÜLKE ÇEKİMSER KALDI

Rusya'nın ikinci tasarısı da BMGK'de gerekli desteği görmedi. 15 üyeli konseyde Rusya'nın tasarısına Çin, Bolivya, Kazakistan ve Etiyopya destek verdi, ABD, İngiltere, Fransa ve Polonya ise karşı çıktı. 6 ülke de çekimser kaldı.

BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için 9 ülkenin desteğini alması, bunun yanı sıra daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)