ABD, İran petrol yaptırımları için muafiyet vermeyecek
REUTERS

f

ABD'nin İran özel temsilcisi Brian Hook, cumartesi günü Abu Dhabi'de bir açıklama yaptı.

"İRAN'A MUAFİYET TANIMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ"

Hook, "İran ham petrolünün ithaline (daha fazla) muafiyet tanımayı düşünmüyoruz." dedi.

Washington; Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore dahil, büyük çapta İran petrolü alan sekiz ülkeye, kasım ayında yürürlüğe koyduğu enerji yaptırımlarından muafiyet vermişti. Bu ülkeler arasında Türkiye de var.

Hook, bu muafiyetlerin süresi mayısta sona erdiği zaman Washington'un nasıl bir yol izleyeceği konusunda ise bir şey söylemedi.

"İRAN TERÖRİZMİN BİR NUMARALI SPONSORU"

Hook, "İran, yaptırımlarımızın getirdiği ekonomik izolasyonu giderek daha fazla hissediyor. İran'ın gelirlerinin yüzde 80'i petrol ihracatından sağlanıyor; (bu ülke) devlet terörizminin bir numaralı sponsorudur." dedi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Tahran ile altı büyük devlet arasında imzalanmış olan 2015 tarihli nükleer anlaşmayı, geçen yıl mayıs ayında iptal etmesinden sonra daha fazla gerildi. Trump, anlaşmayla kaldırılmış olan yaptırımları tekrar devreye soktu.

Hook, "(İran ile) yeni ve daha iyi bir anlaşma yapmak istiyoruz ama bu süre içinde de bu rejimi milyarlarca dolar gelirden mahrum bırakıyoruz; İran bir likidite krizi içinde." dedi. İran ise yeni bir anlaşma için baskı altında masaya oturmayacağını söylüyor.