ABD'den Novavax'a 100 milyon aşı için 1.6 milyar dolar
AA

Amerika Birleşik Devletleri, koronavirüs aşı çalışmaları için yatırım yapmaya devam ediyor.

Bu kez de ülke içinde faaliyet gösteren Novavax isimli ilaç şirketine, koronavirüs aşısını üretme amacıyla 100 milyon doz aşı için 1.6 milyar dolar ödeyecek.

Anlaşmanın, ABD Başkanı Donald Trump'ın yıl sonuna kadar bir koronavirüs aşısı bulma sözünü yerine getirmesi amacıyla oluşturulan ''Warp Speed'' isimli proje kapsamında yapıldığı kaydedildi.

Novavax şirketi, söz konusu bütçenin, yapılacak tüm test aşamalarını ve üretim sürecini kapsadığını belirtti.

ABD'den Novavax'a 100 milyon aşı için 1.6 milyar dolar

2021'İN İLK ÇEYREĞİNDE 50 MİLYON İNSAN İÇİN 100 MİLYON STOK TAAHHÜT EDİLDİ

ABD hükümeti ile sağlanan anlaşma gereği, yıl sonuna kadar beklenen klinik denemelerin sonuçlarını beklemeden aşı üretimine başlayabileceklerini ifade eden şirket, koronavirüs aşısının güvenli ve etkili olduğunun onaylanması durumunda da 2021'in ilk çeyreğinde, 50 milyon insan için 100 milyon doz stokuna ulaşılmasını taahhüt etti.

Novavax yöneticisi Stanley Erck de gelecek hafta birinci faz testlerin başlayacağını, üçüncü faz insanlı deneylere de ekim ayında odaklanılacağını açıkladı.

ABD Sağlık Bakanı Alex M. Azar ise konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ''Novavax'ın Warp Speed ​​operasyonunun, aşı çeşitlendirme portföyüne eklenmesi, bu yılın sonunda en kısa sürede güvenli ve etkili bir aşıya sahip olma ihtimalimizi artırıyor.'' ifadelerine yer verdi.

Novavax'ın, haziran ayında, Amerikan birliklerini koronavirüse karşı korumak için Savunma Bakanlığına 10 milyon doz aşı üretme sözü verdiği ve bunun karşılığında da 60 milyon dolarlık bir kontrat imzaladığı biliniyor.

ABD'den Novavax'a 100 milyon aşı için 1.6 milyar dolar

HÜKÜMET İNGİLİZ FİRMAYA DA 1.2 MİLYAR DOLAR YARDIM YAPMIŞTI

War Speed projesinin bir parçası olarak mayıs ayında, geliştirdiği aşının ekim ayında hazır olabileceğini söyleyen İngiliz ilaç firması AstraZeneca'ya da 1.2 milyar dolar federal yardım yapılmıştı.

Bunun dışında Johnson&Johnson, Sanofi, Moderna Therapeutics ve Merck isimli 4 şirket daha Amerikan hükümetinden aşı için federal yardım alan şirketler arasında bulunuyor.

ABD'den Novavax'a 100 milyon aşı için 1.6 milyar dolar

ABD'den Novavax'a 100 milyon aşı için 1.6 milyar dolar

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)