ABD’de Kaşıkçı cinayeti davası düştü

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nde öldürülmesine ilişkin ABD'de açılan davada yeni bir gelişme yaşandı.

ABD’li Yargıç John Bates, Veliaht Prens'in ‘Başbakan’ olarak atanmasının zamanlamasına dikkat çekerek ‘devlet başkanı dokunulmazlığı’ sebebiyle davayı düşürdüğünü belirtti.

Öte yandan bugün itibarıyla Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Suudi Arabistan'a 2 günlük resmi ziyaret düzenleyecek.

"Mahkeme'ye onun dokunulmaz olduğunu bildirdi"

DHA'nın haberine göre Columbia Bölgesi Yargıcı John D. Bates, dün karar belgesinde yazılı olarak “Mahkemenin tedirginliğine rağmen, hem Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın atanmasına ilişkin koşullar hem de Kaşıkçı cinayetine karıştığı yönündeki inandırıcı iddialar ışığında ABD, Mahkeme'ye onun dokunulmaz olduğunu bildirdi.” ifadelerini kullandı.

"Görevde kaldığı sürece dokunulmaz"

Mahkemenin karar belgesinde ayrıca “Devlet başkanı dokunulmazlığı hakkına sahiptir. . . Görevde kaldığı sürece” ifadeleri yer aldı.

Yargıç Bates, “Şüpheli zamanlamanın ötesinde davacılar, Bin Selman'ı Başbakan olarak atayan Kraliyet Emri'nde iki anormallik daha kaydetti.” ifadelerini yazılı olarak kayda geçirdi.

Yargıç Bates, kararla ilgili “Buna göre bin Selman aleyhindeki iddialar, devlet başkanı dokunulmazlığına dayalı olarak reddedilecek.” dedi.

Bates, Başbakan Bin Selman’ın iki üst düzey yardımcısı Suud el-Kahtani ve Ahmed el-Assiri'nin de haklarındaki suçlamayı ‘yargı yetkisi gerekçesiyle’ düşürdü.

ABD’li yargıç, Veliaht Prens aleyhindeki Kaşıkçı davasını düşürdü -1

Şi Cinping'in Suudi Arabistan ziyareti

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, dün geç saatlerde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ‘davet üzerine’ 7-9 Aralık’ta ülkeye resmi ziyaret düzenleyeceğini açıkladı. Bugün ülkeye gelmesi beklenen Çin Devlet Başkanı ile iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın görüşüleceği ifade edildi.

Suudi Arabistan’ın OPEC ve OPEC dışı katılımcı ülkelerle (Rusya) 5 Ekim’de alınan petrol üretimini günlük 2 milyon varile indirme kararının ardından, aynı gün Beyaz Saray açıklama yapmış, bu kararın petrol fiyatlarını yükselteceği ifade edilip kararı ‘öngörüsüz’ olarak nitelendirmişti.

Beyaz Saray, “Başkan, Putin'in Ukrayna'yı işgalinin küresel ekonomideki devam eden olumsuz etkileriyle uğraşırken, OPEC+'ın üretim kotalarını düşürme konusundaki öngörüsüz kararından dolayı hayal kırıklığına uğradı” açıklaması yapmış ve OPEC liderliğini yürüten Suudi Arabistan ile ABD’nin arasında kriz baş göstermişti.

ABD’li yargıç, Veliaht Prens aleyhindeki Kaşıkçı davasını düşürdü -2