ABD'den Hong Kong vatandaşlarına 'güvenli liman' imkanı
AA & Ensonhaber

Beyaz Saray, "Çin baskısı" gerekçesiyle Hong Kong vatandaşları için karar aldı.

Başkan Joe Biden yönetimi, ABD'deki Hong Kong vatandaşlarına ülkede kalış sürelerini uzatma ve "geçici güvenli liman" imkanı tanıyacak.

HONG KONGLULARA DESTEK KARARI

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı açıklamada, kararın, Çin'in Hong Kong'da devam eden baskısı karşısında Hong Kong vatandaşlarına destek için alındığını belirtti.

ABD'deki Hong Kong sakinlerine "geçici güvenli liman" imkanı tanıyacaklarını ifade eden Psaki, siyasi tutuklamalar, davalar, medyanın ve muhalefetin susturulması karşısında Hong Kongluları desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

ABD'den Hong Kong vatandaşlarına 'güvenli liman' imkanı

ABD'DE KALIŞ SÜRELERİ 18 AY UZATILACAK

Söz konusu karar ile ABD'deki Hong Kong vatandaşlarının, ülkede kalış süreleri 18 ay uzatılabilecek.

ABD, daha önce de Çin'in son yıllarda ulusal güvenlik yasası gibi yasal değişikliklerle bölgenin özerk yönetim yapısını aşındırdığı gerekçesiyle Çinli yetkililere birtakım yaptırım kararları almıştı.

BIDEN, ÇİN'İ HEDEF ALDI

Başkan Biden, karara ilişkin yaptığı açıklamada, Hong Kong'daki özgürlüklerin Pekin yönetimi tarafından ihlal edildiğini söyledi. ABD Başkanı, bu yüzden Hong Kongluların ülkede kalış süresini uzatmaya karar verdiklerini kaydetti.

Biden, Hong Kong vatandaşlarının kalmaları konusunda "zorlayıcı dış politika nedenleri" olduğunu dile getirdi.

İNGİLTERE'NİN ÖNERİSİ

İngiltere de geçen yıl Çin'in bölge için güvenlik yasasını kabul etmesinin ardından Hong Konglulara daimi ikamet teklifinde bulunmuştu.

ABD'den Hong Kong vatandaşlarına 'güvenli liman' imkanı

HONG KONG'UN STATÜSÜ

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesi" ile uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti.

İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a 2047'ye kadar basın, ifade, toplanma, inanç ve serbest akademik çalışma gibi özgürlükleri ile bağımsız idari ve hukuki yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

ABD'den Hong Kong vatandaşlarına 'güvenli liman' imkanı

Hong Kong, Çin'e bağlı olmasına rağmen kendine ait para birimi, dil, hukuk sistemi ve kimlik kullanıyor. Özerk yapılı bölgenin sadece savunma ve dış politika gibi konularda Pekin'e bağlı olduğu bu yönetim modeli, "bir ülke, iki sistem" olarak adlandırılıyor.

Pekin yönetiminin son yıllarda Ulusal Güvenlik Yasası gibi yasal değişikliklerle bölgenin özerk yönetim yapısını aşındırdığı eleştirileri yapılıyor.