ABD'ye milyonlarca ikinci el ve kirli eldiven ithal edildi
ensonhaber.com

Koronavirüs salgınıyla mücadele döneminde doktorların eldivenlere artan talebi nedeniyle ABD'ye ciddi miktarda sevkiyat gerçekleştirildi.

Tayland'dan ABD'ye ithal edildiği belirtilen eldivenlerin, kullanılamaz halde olduğu belirtildi.

SAHTE VE İKİNCİ EL ELDİVEN SKANDALI

Ülkede ithalat kayıtlarına ve eldivenleri satın alan distribütörlere göre on milyonlarca sahte ve ikinci el nitril eldiven ABD'ye ulaştı. Paketten, kan bulaşmış eldivenlerin de çıktığı kaydedildi."

"BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI"

Gelişmeyi "Bu sadece buzdağının görünen kısmı" şeklinde aktaran CNN International, ABD ve Tayland'daki yetkililer tarafından soruşturmaların sürdüğünü bildirdi.

"ABD'YE KÖTÜ ÜRÜN GELİYOR"

Uzmanlar, söz konusu sektörde dolandırıcılık olaylarının yaşandığını söylüyor. Douglas Stein, "Muazzam miktarda kötü ürün geliyor." diyerek durumu özetledi.

ABD'ye milyonlarca ikinci el ve kirli eldiven ithal edildi  ViDEO

ABD'ye milyonlarca ikinci el ve kirli eldiven ithal edildi

"FEDERAL YETKİLİLER ANCAK ŞİMDİ ANLAYABİLDİ"

ABD'ye doğru sayısız kirli, ikinci el ve standart altı eldiven akışı olduğunu dile getiren Stein, "Öyle görünüyor ki, federal yetkililer devasa ölçeği ancak şimdi anlamaya başlıyor." dedi.

Şubat ve mart aylarında ABD'li bir şirket, ABD Gümrük ve Sınır Koruma ile Gıda ve İlaç İdaresi'ni (FDA) Tayland'daki bir şirketten standartların altında ve lekelenmiş eldivenlerle dolu paketler aldığı konusunda uyardı.

Buna rağmen Taylandlı şirket, takip eden aylarda on milyonlarca eldiven daha göndermeyi sürdürdü, bazıları temmuz ayında ABD'ye ulaştı.

ABD'ye milyonlarca ikinci el ve kirli eldiven ithal edildi

2 MİLYON DOLARLIK SİPARİŞ EDEN AMERİKALI ŞİRKET

Miami merkezli iş insanı Tarek Kirschen, geçen yıl Paddy the Room adlı Tayland merkezli şirketten yaklaşık 2 milyon dolarlık eldiven sipariş etti.

Müşterilerden gelen telefonlarda yaşananları aktaran Kirschen, "Üzücü telefonlar geliyor ve 'bizi mahvettiniz' diyerek bağırıp çağırıyorlar." ifadesini kullandı.

ABD'ye milyonlarca ikinci el ve kirli eldiven ithal edildi

"BAZILARI KANLIYDI, GÖZLERİME İNANAMADIM"

Kirschen, Miami'ye ikinci bir konteynerin gelişi sırasında gördüğü ürünlerden şu sözlerle bahsetti:

"Bunlar yeniden kullanılmış eldivenlerdi. Yıkandılar, geri dönüştürüldüler. Bazıları kirliydi ve bazılarında kan lekeleri vardı. Bazılarının üzerinde iki yıl öncesine ait işaretler vardı. Gözlerime inanamadım."

PARAYI İADE ETTİ, ELDİVENLER ÇÖPE GİTTİ

ABD'li iş insanı, müşterilerine parayı iade ettiğini, eldivenleri çöp alanına koyduğunu ve Şubat 2021'de FDA'yı uyardığını söyledi. Ayrıca sipariş ettiği eldivenlerin hiçbirinin tıbbi ortamlarda kullanılmadığının altını çizdi.

Bununla birlikte diğer Amerikalı distribütörlerin, pandemi sırasında Paddy the Room'dan yaklaşık 200 milyon eldiven satın aldığı bilgisine yer verildi. Eldivenlere, ülkeye girişten sonra ne olduğu ise bilinmiyor.

ABD'ye milyonlarca ikinci el ve kirli eldiven ithal edildi