Antony Blinken: Rusya saldırıya hazırlanıyor
AA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda Rusya-Ukrayna gerginliği hakkında bir konuşma yaptı.

Blinken, Rusya'nın Ukrayna sınırından çekilmediğini, saldırıya hazırlandığını ve bunun için bahane üretmeyi planladığını söyledi.

"UKRAYNA SINIRINDA 150 BİNDEN FAZLA ASKER VAR"

Blinken'in konuşmasından öne çıkan ayrıntılar şu şakilde:

"Rusya geriye çekilmiyor, saldırıya hazırlanıyor.

Rusya, Ukrayna sınırları çevresinde ve Kırım’da 150 binden fazla asker topladı. Rusya bu güçleri geri çektiğini söylüyor. Birliklerin sayısının azaldığını görmüyoruz.

"SAVAŞI ÖNLEMEK İÇİN BURADAYIM"

Kimileri elimizdeki istihbaratı sorguluyor. Şunu söylemek isterim ben bugün burda savaş başlatmak için değil savaş önlemek için bulunuyorum.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, Rus medyası bazı yanlış haberler yaymaya başladı ve halkın öfkesini en üst düzeye çıkarmak, “icat edilmiş” bir savaş gerekçesi için zemin hazırlamak için iddiaları yaymaya başladı.

Antony Blinken: Rusya saldırıya hazırlanıyor

"RUSYA BAHANE ÜRETMEYİ PLANLIYOR"

Rusya, saldırı için bir bahane üretmeyi planlıyor. Bu, Rusya'nın Ukrayna'ya getireceği şiddetli bir olay veya Rusya'nın Ukrayna hükümetine yönelteceği çirkin bir suçlama olabilir.

"SAHTE SALDIRILAR PLANLANABİLİR"

Rusya'da uydurma bir sözde terörist bombalama da olabilir. Toplu mezar keşfi, sivillere karşı aşamalı bir insansız hava aracı saldırısı veya kimyasal silah kullanan sahte hatta gerçek bir saldırı. Rusya bu olayı etnik temizlik veya soykırım olarak tanımlayabilir.

Rusya Ukrayna'yı işgal etmesze bizim öngörülerimizi yanlış çıktı diye biz çok memnun oluruz.

"GÜVENLİK KAYGILARINI GİDERECEK ADIMLAR ATABİLİRİZ"

Geçtiğimiz haftalarda yakın zamanda atabileceğimiz somut adımlardan bahsettik. Güvenlik kaygılarını giderecek adımları atabiliriz.

Biz diplomasinin başarılı olabilmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Bu bağlamda Rusya'nın dile getirmiş olduğu tahhaahütleri yerine getirmesi için yapması gereken herşeyi yapmaya hazırız.

Rus hükümeti, bugün hiçbir yalan veya saptırma niteliği olmadan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeyeceğini dünyaya açıkça beyan edebilir. Bunu göstermek için askerlerini, tanklarını, uçaklarını, konteynırlarını hangarlara gönderebilir. Diplomatlarını da müzakere masasına yollayabilir."

Antony Blinken: Rusya saldırıya hazırlanıyor

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)