Avrupa Birliği, oy birliği ilkesini terk etmeyi tartışıyor

Oy birliği şartı, Brüksel'de yeniden tartışılan konular arasına girdi.

Ukrayna savaşı nedeniyle AB ülkeleri, Rusya'ya yaptırım uygulama konusunda hızlı hareket edemedi.

Bazı üye ülkelerin Rus enerjisine ciddi oranlarda bağımlılığı, oy birliğiyle karar almayı zorlaştırdı.

Oy birliği tartışması

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Birliğin, genişlemesinin yeniden gündemde olduğu bir dönemde, önemli kararları almasına engel olan oy birliği ilkesinden vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Borrell, geçen hafta düzenlenen AB liderler zirvesinin sonuçları ışığında bir blog yazısı kaleme aldı.

"Oy birliği kuralının kapsamının daraltılması..."

AB'nin genişlemesinin yeniden gündemin üst sıralarında yer aldığını belirten Borrell, "AB'nin genişlemesini canlandırırken, AB'de ve karar alma mekanizmamızda reform yapmak için de benzer bir çaba göstermeliyiz. Çünkü genişlemiş bir AB rahatça harekete geçebilmelidir.

Bu aynı zamanda dış politika ve diğer alanlarda oy birliği kuralının kapsamının daraltılması, nitelikli çoğunluk oyu ile daha fazla karar alınması anlamına da gelmektedir." ifadelerini kullandı.

"Stratejik çıkarımızadır"

Borrell, AB'nin, Birliğe katılmaya istekli ve koşulları yerine getiren ülkelere gerekli statüyü tanımasının, "bir iyilik ya da taviz" olmadığını vurgulayarak, "Bu bizim stratejik çıkarımızadır. Kıtayı, AB değerleri ve standartları etrafında yapılandırmanın bir yoludur.

Güvenilir bir genişleme politikası, tüm Avrupa'da barış, istikrar, güvenlik ve ekonomik büyümeye yapılan jeostratejik bir yatırımdır." değerlendirmesini yaptı.

Avrupa Birliği, oy birliği ilkesini terk etmeyi tartışıyor

Rusya'ya yaptırım kararı almak 1 ay sürdü

Mayısın sonunda Rusya'ya yönelik 6. yaptırım paketini kabul etmenin AB'nin bir ayını aldığına, buna rağmen Konsey'de üzerinde anlaşılan bazı maddelerin (Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'e yaptırım gibi) nihai pakete yansıtılamadığına dikkati çeken Borrell, şu tespitte bulundu:

"Oy birliği sistemi olumsuz sonuçlar doğuruyor"

"Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile katılım müzakerelerinin başlatılmasında, bir ülkenin (Bulgaristan) diğer herkesin kabul edebileceği kararı engellemesiyle benzer dinamikleri yaşadık."

Borrell, oy birliği sisteminin, AB'nin güvenilirliği ve etkinliği için olumsuz sonuçlar doğurduğunun altını çizdi.

Avrupa Siyasi Topluluğu

AA'nın haberine göre, Borrell, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Avrupa Siyasi Topluluğu" fikrinin zirvede tüm liderlerce kabul gördüğünü belirtti.

Borrell, "Bir Avrupa Siyasi Topluluğu, aday ülkelerin çeşitli AB politikalarına hemen katılmasını sağlayabilir. Ayrıca, isterlerse, Norveç, İsviçre veya İngiltere gibi, Birliğe katılmaları zorunlu olmayan belirli ülkeleri de kapsayabilir." ifadelerini kullandı.